2016-10-20
出黎做野之后同朋友见面时间少左,星期六日放假都系想揾个静静地既地方,同闺蜜high tea倾下心事。帝都酒店1+1吧既甜品buffet一向comment都唔错,咁啱见到佢新推出左「秋‧日韩风甜品下午茶自助餐」,有栗子同其他日韩特色甜品做主打,于是同甜品控友人C黎试下,顺便同佢补祝生日。甜品Buffet时间为下昼2:30 - 5:00,我地大约2:20到达,等左5分钟左右好快就俾安排入座。我地既位置靠窗,可以望到户外环境,感觉更relax! 坐底之后就行左一圈睇下有咩食,大概有10几款甜品,种类唔算特别多。栗子甜品有秋栗朱古力脆脆蛋糕、草莓栗子忌廉挞同栗子红豆杯子蛋糕,日式甜品有日式竹炭甜薯卷蛋、抺茶芝士蛋糕等,韩风甜品就有韩国人参芝士蛋糕、韩国人参杞子蜂蜜果冻、韩国水梨金宝等,仲有即制窝夫同大判烧。另外有自助饮品区,可以冲咖啡或者柠檬茶之类。韩国人参杞子蜂蜜果冻:一入口就feel到好浓烈既人参味,虽然有蜂蜜衬托,但系都俾人参味盖过左,食左几啖就放弃左韩国士多啤梨忌廉蛋糕:比想像之中好食,士多啤梨唔会酸而且几juicy,海绵蛋糕都好松软草莓栗子忌廉挞:上面既栗子蓉打得好细好滑,有好浓郁既
坐底之后就行左一圈睇下有咩食,大概有10几款甜品,种类唔算特别多。栗子甜品有秋栗朱古力脆脆蛋糕、草莓栗子忌廉挞同栗子红豆杯子蛋糕,日式甜品有日式竹炭甜薯卷蛋、抺茶芝士蛋糕等,韩风甜品就有韩国人参芝士蛋糕、韩国人参杞子蜂蜜果冻、韩国水梨金宝等,仲有即制窝夫同大判烧。另外有自助饮品区,可以冲咖啡或者柠檬茶之类。 韩国人参杞子蜂蜜果冻:一入口就feel到好浓烈既人参味,虽然有蜂蜜衬托,但系都俾人参味盖过左,食左几啖就放弃左
草莓栗子忌廉挞:上面既栗子蓉打得好细好滑,有好浓郁既栗子味,不过挞皮就淋左少少
日式竹炭甜薯卷蛋:黑色既卷蛋好得意,带淡淡既竹炭味唔会过甜,仲有粒粒甜薯好有口感 脆焦糖芝士挞:表面有一层玻璃焦糖,芝士馅好幼滑,外脆内软,如果热辣辣仲正,我同友人C都忍唔住encore左次
韩国人参芝士蛋糕:上面真系有成条人参好足料,表面系一层人蓼啫喱,同芝士味出奇地夹,感觉几清新,连一向唔钟意人参味既友人C都话唔错
Kit Kat & M&M 朱古力蛋糕:纯粹系贪得意夹既,令我同友人C谂起以前中学家政堂都整过一个类似既蛋糕,不过我地当然冇酒店大厨整得咁好食啦
栗子红豆杯子蛋糕:蝴蝶装饰好靓好精致,栗子同红豆都几夹唔会太甜 食完咁多件 甜品其实已经好饱,但系唔心惜点都要出去行多圈。见到有师傅用BRUNO机整紧大判烧,于是拎左一个同友人C share,即整既大判烧带点烟韧同蛋香,里面系custard同红豆,不过略嫌红豆太少,个人认为可以再甜返少少。虽然仲有即制窝夫,但我地实在太饱唯有放弃。 另外仲有好几款 甜品我地都冇试到 总括黎讲,食物款式唔算多,但始终系酒店质素点都有保证,而且每人都只系HK$118+10%,绝对物超所值。环境方面几清幽舒服,如果想静静地倾下计hea几粒钟都系一个唔错既选择。下次再有新主题,都会考虑再黎。