2021-03-09
我系香港初次接触呢款尼泊尔美食嘅地方,唔系系尼泊尔小店林立嘅佐敦庙街,唔系系尖沙咀/中环呢啲多异国菜食嘅地方,而系系新界大西北 - 天水围新北江商场💥.当年(其实只系旧年)因为一首 #天水围ganggang (同好请挥手)而专程入嚟新北江 (新北江啲人hup我惊惊...🎼)而素闻新北江多小店,卧虎藏龙,而行下行下竟然发现一间门面挂满西藏五彩经幡另又有🇳🇵国旗,细探之下原来系专门卖尼泊尔饺子🥟嘅店,第一次见好新奇,而店主都系地道尼泊尔人,非常亲切好客..($38)呢度餐牌列系门口,专做momo, 除左蒸,仲有煎同炸,另有蕃茄汤饺形式,煮法多样,而momo 嘅馅只有鸡肉/猪肉或素菜(因为尼泊尔人大多信奉印度教,而印度教唔食牛)第一次食要左 蒸猪肉饺,最原汁原味,即叫即蒸. 第一次食得出momo 同平时食开嘅中式饺子唔同嘅系,皮比较薄身,里面系多汁,而中间呢个橙橙地色嘅辣酱,系momo 嘅灵魂所在,酸酸辣辣落了蕃茄,另外加入了少量芫荽嘅味道,非常惹味,瞬间已经清哂十只,而自此之后亦都引起我对momo嘅兴趣, 不时发掘下香港一啲正宗地道momo..由于铺面唔大,主要都系做外卖街坊生意,之后有时
[Pork momo steam 10pcs]($38)呢度餐牌列系门口,专做momo, 除左蒸,仲有煎同炸,另有蕃茄汤饺形式,煮法多样,而momo 嘅馅只有鸡肉/猪肉或素菜(因为尼泊尔人大多信奉印度教,而印度教唔食牛)第一次食要左 蒸猪肉饺,最原汁原味,即叫即蒸. 第一次食得出momo 同平时食开嘅中式饺子唔同嘅系,皮比较薄身,里面系多汁,而中间呢个橙橙地色嘅辣酱,系momo 嘅灵魂所在,酸酸辣辣落了蕃茄,另外加入了少量芫荽嘅味道,非常惹味,瞬间已经清哂十只,而自此之后亦都引起我对momo嘅兴趣, 不时发掘下香港一啲正宗地道momo.
由于铺面唔大,主要都系做外卖街坊生意,之后有时路过天水围都会特登买佢上朋友屋企食(但有时要留意check单🤭)无论煎/ 炸momo同样出色,梗有一款啱你🤘🏻