2006-06-09
今晚去咗同妈咪撑枱脚,原本想去Cest'bon,因未试过之余,signature 9-dish menu仲有减价,但已full booking,于是走过隔离呢度食。之前食过两次lunch,大致上OK,睇吓dinner又点先...叫两个set dinner,头盘都系三文鱼他他汁伴奇异果粒,个三文鱼唔太新鲜,而且系用三文鱼边切粒去整,望上去有D"黑掹掹",视觉上已经打咗小小折扣;但系个tartar sauce就几好,酸酸甜甜,与三文鱼及奇异果粒十分配合,挽回唔少分数。个餐汤系普通洋葱忌亷汤,洋葱份量虽够,可惜大厨可能无加盐落去煮,完全无味道,零分>.<。餐前面包有多款选择,试过芝蔴包及燕麦包,够热,搽上自制嘅黑榄酱,几好...轮到Main dish,妈咪要tenderloin伴田螺酿蘑菇,我就要牛油果酱虎虾配烩羊架薯蓉。个tenderloin嘅肉质几淰,可惜烧过"笼",D肉唔够juicy,个酿蘑菇就无甚特别;个虎虾够晒多膏,特别系个虾头,相当唔错,可惜𠮶pat牛油果酱完全破坏咗虾嘅鲜味,而个羊架嘅肉质就麻麻地,有好多根,虽则大厨控制火侯ok,但都弥补唔到肉质欠佳嘅缺点。De
Dessert系caramel brulee,用上法式焦糖炖蛋嘅手法去泡制,面层系用火枪烧过嘅焦糖,下面就系冻chocolate mousse,个mousse相当滑,面层焦糖烧得卜卜脆,系全晚最好食嘅dish。
连埋drinks埋单要成四百几蚊,总体食物水准似乎唔多值呢个价la..>.<