2019-01-18 664 浏览
今日同朋友喺铜锣湾食完野想chill下,就去咗附近嘅摩理臣山道睇吓有咩bar。其中一间吧嘅招牌非常闪耀,叫WTF bar,我地见个名几特别,就胆粗粗入咗去。吧枱嘅柜充满各式各样嘅酒,非常抢眼。整体餐厅唔算大,但环境好relaxing。另外天花上既吊灯亦系WTF bar一大特色。坐低冇耐就会送上nuts。坐低之后就会慢慢明白点解餐厅叫WTF,因为餐厅惊喜不断。首先系cocktail嘅种类,餐牌上起码有30种唔同嘅cocktail,职员见我哋非常迷惘,就问我地想饮乜嘢类型嘅cocktail,我地谂住一开始饮啲甜啲嘅。职员立既介绍咗我哋两种cocktail。第一杯叫London &Tokyo,呢杯cocktail杯外型似椰子,非常特别。味道方面,较重柠檬味,非常清新,易入口。另外杯上面会摆满水果或干果,充满满载而归嘅感觉。另外一杯职员推介嘅cocktail 叫My Tai Tai,上嘅时候真系讲咗句WTF,因为个杯非常吸引,系一个兽人坐喺俘虏骨头上面,杯上面亦摆满干果同水果,味道亦系甜,易入口。咁啱今日系星期四,有live music,驻场歌手系菲律宾人,唱得非常好听,声音相当有磁性,唱嘅歌

另外天花上既吊灯亦系WTF bar一大特色。

坐低冇耐就会送上nuts。

坐低之后就会慢慢明白点解餐厅叫WTF,因为餐厅惊喜不断。

咁啱今日系星期四,有live music,驻场歌手系菲律宾人,唱得非常好听,声音相当有磁性,唱嘅歌亦系我嘅favourite,另外亦有一首medley song,听得人如痴如醉,包括我同朋友。

亦因为咁样,所以我哋就嚟second round,今次我哋想要烈啲既cocktail。经职员推介后我哋叫咗两杯。第一杯系Rusty Nail,有啲似Whisky on rock,但层次更加丰富,而且饮落非常顺滑。

我朋友第二杯cocktail对比我个杯rusty nail比较fruity小小,远处已经闻到一阵肉桂香味,非常特别。

职员好识带动气氛,会同驻场歌手交流。另外亦同我地倾左两三句,感觉每一位职员都好energetic同好有passion。

总括而言,WTF bar系一间充满活力,而且气氛一流嘅高质bar,期待下次嚟嘅时候,尝到更多令我大叫WTF既cocktail。
2019-01-17
$200 (其他)
  • My  Tai  Tai