2015-11-05
1989 浏览
今日同娇娇庆祝生日,八点先收工,既要行街又要食饭,所以拣咗系尖沙咀,之前想𠮶个排行榜嘅Yayakiya!睇到佢哋嘅串烧同海胆卖相几吸引,环境都几好咁,所以就即刻book枱啦!开放式嘅大门,近门口有双人高枱,见大家都倾得好开心,再入啲就有两张八至十人大枱,及二至六人枱,灯光较暗又播住音乐,气氛都唔错。一品料理中价钱$30-78,串烧$26-78。Namakemono $88平时心大心细都唔系好识选择cocktail,今次店员就好醒目,问我钟意咩味道,想杯饮品系咩颜色 (佢知我要影相 哈哈) ,所以就拣咗呢杯有苹果、异奇果嘅cocktail,饮落仲有啲 wasabi嘅辛辣,几过瘾。海胆威化 $48/件呢个系最期待嘅,亦系餐厅特色菜,威化半开咁送上,夹住海胆、鱼子颜色鲜艳,同埋经调味嘅饭,食起黎起唔会整污糟手指添 ,好方便和牛寿喜烧串(跟蛋黄) $55 /串之前食过好多一流嘅寿喜烧,但都系第一次见人用串烧上菜,够新鲜!牛肉非常嫩滑,带有浓郁酱油味,寿喜烧就当然要配新鲜鸡蛋黄,令牛肉更滑更香!伊比利亚黑毛猪肉串 $48 /串系西班牙,传统嘅伊比利亚火腿系有法定产区,呢款美食系西班牙入面占据一个
平时心大心细都唔系好识选择cocktail,今次店员就好醒目,问我钟意咩味道,想杯饮品系咩颜色 (佢知我要影相 哈哈) ,所以就拣咗呢杯有苹果、异奇果嘅cocktail,饮落仲有啲 wasabi嘅辛辣,几过瘾。 海胆威化 $48/件
呢个系最期待嘅,亦系餐厅特色菜,威化半开咁送上,夹住海胆、鱼子颜色鲜艳,同埋经调味嘅饭,食起黎起唔会整污糟手指添 ,好方便 和牛寿喜烧串(跟蛋黄) $55 /串
之前食过好多一流嘅寿喜烧,但都系第一次见人用串烧上菜,够新鲜!牛肉非常嫩滑,带有浓郁酱油味,寿喜烧就当然要配新鲜鸡蛋黄,令牛肉更滑更香! 伊比利亚黑毛猪肉串 $48 /串
系西班牙,传统嘅伊比利亚火腿系有法定产区,呢款美食系西班牙入面占据一个重要嘅地位,加上黑毛猪嘅吸引力,所以呢款我特别钟意。令我哋惊喜系咬落似和牛咁入口即溶,中间夹一份虎尖椒,当作一个缓冲,等下一啖品尝𠮶时更美味,最正嘅系配上黑松露海盐,绝对系一个岀色嘅配搭! 北海道海胆卷 $128
手卷拼成花形,都唔舍得郁佢一下,用筷子夹起时,偷偷将海胆一齐带走,好似玩游戏咁,要用方法食到最多嘅,几鲜味美嘅,手卷中间有青瓜丝卷埋,结果当然全部清晒! 平均消费 $259, 2位,2份头盘+4串串烧+1份 寿司+2杯饮品
Yayakiya
尖沙咀漆咸道29-31号温莎大厦地下10-12B号舖