2024-09-15
前日(9-9-2024 Mon)放工后,等女友人VL过嚟同我食晚饭,去边喥可以坐得耐?大家乐,但太open,唔去,呢间啦,出示我公司嘅职员证埋单就有九折。 嚟到睇,VL觉得OK,于是就入去,坐低后见到浅蓝色嘅梳化好新净,唔通全部换过晒?扫完QR code落单,我哋都同样拣$138.00嘅C餐蛋包帆立贝配青酱扁意粉,要餐汤,分别要热苹果蜜同热柚子蜜。落完单,最先到嚟嘅系餐汤同餐包。餐包系暖暖地亦都软熟,都唔错。5分餐汤系黑松露忌廉汤(?)佢质地唔算好杰,黑松露味系啱啱好但就咸咗少少。2.7分然后蛋包帆立贝配青酱扁意粉到嚟,睇见点解唔系蛋包帆立贝,而系炸帆立贝?食落,炸皮系有少少脆,但全熟,冇味帆立贝系干争争。0分而青酱扁意粉都OK冇问题。4分最后我饮热苹果蜜,见到佢有粒粒果肉,味道唔太甜,较得啱啱好。5分服务:我哋入去嘅时候只有一枱客,唔明点解佢哋唔安排我哋坐一张卡位而系半卡位,亦都唔系坐最入面嘅半卡位,之后先后有3组二人嘅客, 包括一位男士带住一个只有几岁大嘅女,都可以坐全卡位,我同我VL都一袋二袋,都唔可以坐全卡位。系咩道理?收碟嘅时间都好恰当。有斟水,但咁细只杯,两啖就饮晒,而佢哋
扫完QR code落单,
落完单,最先到嚟嘅系餐汤同餐包。
餐包系暖暖地亦都软熟,都唔错。
5分
2.7分
食落,炸皮系有少少脆,但全熟,冇味帆立贝系干争争。
0分
而青酱扁意粉都OK冇问题。
4分
最后我饮热苹果蜜,见到佢有粒粒果肉,
5分
服务:
收碟嘅时间都好恰当。
有斟水,但咁细只杯,两啖就饮晒,而佢哋斟水都唔系斟得好密。
但唔明,男店员帮我斟水,由于只杯都几入,我就推个杯出去俾佢斟,佢斟咗之后就唔会推返个杯入嚟俾我。
我拎职员证出嚟叫埋单,𠮶位男店员完全冇应我,我再嗌佢,佢望一望,我问系咪有折?XXX公司。佢都唔多啋我,直到佢拎张单埋嚟时,我睇到系免咗加一。
其实自问我哋都好有礼貌,唔明点解会得到咁差嘅服务。
其他:
呢度最低消费系每人一杯饮品,而繁忙时间用餐限时70分钟。
题外话:
我哋由京瑞二期行过嚟,见到所有食肆都好冇乜人,唯独是陈根记系爆晒,会唔会啲服务有问题?我谂呢间都要检讨一下。
抵食系1.5分
上次食评系2023年10月20日刊登嘅呢篇: https://www.openrice.com/zh/hongkong/review/yeah-%E5%86%87%E4%B9%9C%E5%A4%A7%E8%AE%8A%E5%8C%96-e5084129