2009-01-20
男朋友生日,拣左有海景ge at corner。一早book左window table,望尖东维港景,两个人坐4人台,好舒服。就算后来人多有人等位,都唔使让张二人台出黎。环境一定靓ga la~食物都有质素。叫左一人海鲜火锅set($98),胡麻豆浆汤底原来系自家制,好特别,仲有一壶好似花茶咁ge汤,等你食食下可以自己加汤。我已经好努力加汤,但最后都系用唔晒。佢又会俾一d葱、羌「溶」、酱油、麻酱等,你自己捞埋一齐点菜食。几好味ga~配料唔多讲,同之前的食评差不多。虽然系for 1 person,但每样配料都有两三件(生蚝除外),两人share唔使争,哈哈~另加的配料有豆腐($8)、年糕福袋($18)、鸡肉($2x),全部份量合理,个福袋真系好精致,鸡肉虽然唔系鸡脾肉,有少少鞋,不过切得大小适中,食得好满足。又叫左铁板鳗鱼炒饭($118),都系一般的鳗鱼粒炒饭,饭面再铺一块鳗鱼,味道不错,但唔系必食。另点左几样串烧($16~28),全部半价,不过我地咁早(7点)都有d已经冇晒,可能冇入货。最好味系烟肉蕃茄,记住要一啖放晒入口,否则蕃茄一咬开就会咇晒d汁出黎,酸酸甜甜的汁再加烟肉的咸味在口内
另点左几样串烧($16~28),全部半价,不过我地咁早(7点)都有d已经冇晒,可能冇入货。最好味系烟肉蕃茄,记住要一啖放晒入口,否则蕃茄一咬开就会咇晒d汁出黎,酸酸甜甜的汁再加烟肉的咸味在口内混和,好好味,呢个食左两串。
最后系甜品,又系半价,叫左心太软($68),朱古力好够热,有点烫口tim,又唔会过甜~配一球云呢那雪糕,正呀~
服务方面,唔系话太好,又唔会太差,侍应有礼貌,手脚快~会主动问你使唔使叫多杯啤酒(人均消费百五元免费任饮),男友话要半杯,真系俾半杯你~哈~
总括黎讲,呢度适合轻松晚餐,环境好,两个人撑台脚唔错,三五知己又得,一班人仲可以book间房仔tim~会有下次ga~