2019-10-04 133 浏览
Pizza Max Bistro #佐敦就咁睇个名以为系食pizza,但其实系食尼泊尔菜,香港唔系太多地方可以食到,我自己都只系食过两次,我觉得同印度菜有啲相似。羊脾 $209慢煮羊髀肉配青豆薯仔及印度薄饼呢个羊髀真系好味到痴线!!!完全唔需要用到次就已经可以分得开晒啲肉,啲香料嘅味道入晒个羊,但有冇盖过羊本身嘅香苏味!周年佢下面嘅青豆薯仔配菜都好味到爆炸!我谂佢应该用咗咖喱来作调味,一粒粒嘅薯仔捞埋落啲薯蓉,两种口感,一流!完全未喺其他地方食过呢一只薯蓉。虽然佢嘅原味烤饼就唔算太特别,但真系热辣辣即刻烤。一上菜热嘅时候系烟烟韧韧,摊冻左之后就会似薄饼脆卜卜。味道: 4.8/5性价比: 4.3/5 特制酱鸡饺 $70饺子都算系尼泊尔菜嘅特色,同中式嘅饺子有少少唔同,皮会较薄而且会点只甜甜辣辣嘅酱,今次呢个同白菜猪肉饺有啲相似,味道唔算太特别,不过胜在佢有个特制嘅酱汁。味道: 3.7/5性价比: 3.6/5 去骨牛油烤鸡 $109即系buttered chicken,望落去同咖喱有啲相似,但系就冇咖喱香料只味,而且唔会辣,相反带少少甜味,成个酱汁都好浓郁,而且啲鸡都索晒啲汁,好入味。味道
Pizza Max Bistro #佐敦

羊脾 $209
慢煮羊髀肉配青豆薯仔及印度薄饼
味道: 4.8/5
性价比: 4.3/5

特制酱鸡饺 $70
饺子都算系尼泊尔菜嘅特色,
味道: 3.7/5
性价比: 3.6/5

去骨牛油烤鸡 $109
味道: 4.1/5
性价比: 3.8/5

蒜蓉烤饼 $28
食过好多间唔同印度菜嘅烤饼,第一次见到蒜蓉烤饼个面系有咁多香料,仲要有超级多块。不过佢同我平时食开嘅烤饼有少少唔同,佢系似用块好薄嘅薄饼整成,所以摊冻左之后系好脆,就唔系好似平时Naan咁系厚厚地烟烟韧韧。
味道: 3.8/5
性价比: 3.9/5

自己未去过尼泊尔,唔肯定呢啲系咪最正宗嘅尼泊尔菜,不过𠮶日都的确有啲南亚裔人嚟食,而且侍应厨师都系南亚裔人。同埋味道上都的确唔错,𠮶日我仲要系喺某app订位,再有七五折,即刻平左好多,真系去到佐敦都可以留意吓有冇优惠,都几抵食!
羊脾
特制将鸡饺