2012-02-08
今日夜晚去左上海佬食开年饭,老板比钱,我地哽系要比面啦。公司total 30个同事去,坐房,好热闹。因为实在太多𩠌,所以我就拣我觉得好食果D出来讲下。第一样 葱油海蜇头呢个葱油海蜇头真系好脆好爽口同埋好滑,加上小小葱花,我一边饮茶一边食,唔惊唔觉一个人食着半碗海蜇头,唔好意思阿。 第二样 小笼包老板叫左每围3笼。我发现佢地整嘅小笼包入面好多汁,虽然D皮好薄,算OKAY。 第三样 酥炸排骨菜饭 我好钟意食排骨,呢都果D都唔错,不过唔记得影相.. 第四样 梅菜千层肉配火方饼 呢个系我全场至爱,超正阿,梅菜一D都唔咸,因为我唔系几钟意食咸嘅野,千层肉唔会好肥,又唔会好瘦, 送饭简直系一流。同事都食好几滋味下。 第五样 黄金高力流沙球 食饱之后就咁系要有甜品啦,呢个个様黄黄地,好Q好得意,上面又有好用糖呀,劲好食,入边嘅豆沙软软香香,同啲糖搭配一齐食简直系正到爆,食完之后再加多一碗酒酿圆子,今年就一定可以开工大吉啦,哈哈哈哈。。。。。 今日真系满足呀,老板果然系食家,以唯一系唔太容易揾,后尾同事打比我话系果栋红色building我先知。公司请,所以唔知道价钱,好似$4000 一围到。
因为实在太多𩠌,所以我就拣我觉得好食果D出来讲下。
第一样 葱油海蜇头 呢个葱油海蜇头真系好脆好爽口同埋好滑,加上小小葱花,我一边饮茶一边食,唔惊唔觉一个人食着半碗海蜇头,唔好意思阿。
第二样 小笼包 老板叫左每围3笼。我发现佢地整嘅小笼包入面好多汁,虽然D皮好薄,算OKAY。
第三样 酥炸排骨菜饭
我好钟意食排骨,呢都果D都唔错,不过唔记得影相..
第五样 黄金高力流沙球 食饱之后就咁系要有 甜品啦,呢个个様黄黄地,好Q好得意,上面又有好用糖呀,劲好食,入边嘅豆沙软软香香,同啲糖搭配一齐食简直系正到爆,食完之后再加多一碗酒酿圆子,今年就一定可以开工大吉啦,哈哈哈哈。。。。。