2021-10-01 1152 浏览
今日同朋友黎左pokka cafe食tea现在市面除了酒店外,有好多餐厅都会做下afternoon tea set...第一次黎pokka食tea set...估唔到性价比又高,野食又几正wor....野食质素绝不差,而且都几抵食架,又可以任坐,倾计聊天打卡都是一流。平日下午时份,餐厅人流适中,唔会太迫,空间感都大。开头同朋友都谂紧食普通tea好定食afternoon tea 好,见到呢知afternoon tea set menu又几抵,入面又有咸又有甜食,岩晒心多既我地。呢个tea set野食都几多元化,有沙律、黑毛猪火腿配蜜瓜、鹅肝酱多士、芝麻鸡翼、鸡肉汉堡牛角包、抹茶红豆mosse、士多啤梨mosse牛奶布甸、鲜果吉士挞、焦糖拖肥芝士卷、马卡龙。餐厅店员都好细心,提议我地由甜品架的上层可以食起,最上层放了沙律。呢个沙律好好味,入面有满满的蟹肉、牛油果,底层仲有蕃茄粒粒同蕃茄酱,吃起来好清新好fresh,超开胃,为呢个afternoon set打开序幕。之后到甜品架的中层都是一些咸点,款款都好惹味好吸引,食物好新鲜出品,热辣辣。鸡翼好香好脆,好惹味。鹅肝酱饼干都好好味,好浓郁好c
今日同朋友黎左pokka cafe食tea

之后到甜品架的中层都是一些咸点,款款都好惹味好吸引,食物好新鲜出品,热辣辣。鸡翼好香好脆,好惹味。鹅肝酱饼干都好好味,好浓郁好creamy好吸引。黑毛猪夹蜜瓜又好正,咸咸甜甜好惹味。

另外呢款迷你鸡肉汉堡牛角包,我都超爱吃。牛角包好酥脆,外脆内软,中间仲夹住鸡肉汉堡,啖啖肉,是绝配。口味同口感都好夹,好正好正。

甜品架最低层是各式各类的甜品,每款都好好味,甜品又不会过甜,甜度岩岩好。甜品黎讲款款都不差,好好味。
同朋友食住咁倾下计,好快又过左一个下午。
呢个价钱好抵食。
而且仲包了两杯餐饮。

我们点了热姜柠檬柚子蜜及柠檬杂饮。

2021-09-27