2010-09-08 17 浏览
店面不大, 每次去都客滿, 看著客人都吃得很溫馨堂食過一次, 氣氛很融洽很道地的廣東粥, 粥底一般但那個肉丸真的很好吃, 咬下去每一口都有汁味道又香又有口感...
店面不大, 每次去都客滿, 看著客人都吃得很溫馨
堂食過一次, 氣氛很融洽
很道地的廣東粥, 粥底一般

但那個肉丸真的很好吃, 咬下去每一口都有汁
味道又香又有口感...
2010-07-26 15 浏览
之前有朋友都推介過哩到!!!話佢D粥~~全馬交第一!!!今日有幸一試!!!豬肝魚片粥::::: 豬肝無咩特別!!同香港食到我差不多!!!成碗粥好多肉丸,而且好甜!!美味!!不過粥底清!!!水水地區!唔似食粥!!!似飲米水!!!覺得香港大把比佢出色!!!支持本港美食!!!!

成碗粥好多肉丸,而且好甜!!美味!!
不過粥底清!!!水水地區!唔似食粥!!!似飲米水!!!

覺得香港大把比佢出色!!!支持本港美食!!!!
  • 肉丸粥
2010-04-20 13 浏览
吃了油條、豬肝粥及豬肉丸粥,粥及肉丸都很有心機做。粥很浠,吃一碗一定不飽。味道一般,不是特別好吃,算是到此一遊。如果不是特別愛吃肉丸,不來也不是損失。
吃了油條、豬肝粥及豬肉丸粥,粥及肉丸都很有心機做。

如果不是特別愛吃肉丸,不來也不是損失。
2010-04-06 29 浏览
粥一般,勁一般個隻,服務態度勁差,對D粥唔好有任何期望,最有特色係會比呀姐呼喝,眼見連遊客都比呼呼喝喝,果然好有特色,不過唔係D粥,請都唔會再去!
粥一碗
2010-04-04
$20 (早餐)
庆祝纪念
生日
粥一碗
叫了1.豬肝肉丸粥: 豬肝普通,肉丸還可以,不過香港生記,羅富記同利苑都食到,唔該慳d...2.豬肝魚片粥: 豬肝同樣普通,魚片係好腥同有怪味,好似唔新鮮咁....粥底方面: 水汪汪好似水咁,完全冇粥面0個浸膜.....,同醫院d稀粥冇分別,又唔夠熱唔係全生滾,用0個少少粥滾d 肉丸,跟住見住佢加d 白粥上面...完全係唔夠水準!!唔會再去食嫁喇!!!!

叫了
唔會再去食嫁喇!!!!
2010-04-05
2010-03-02 16 浏览
下午七時前到達,可惜未開門,四處走一走,直到七時五分才再到,看見裡面已有很多人坐在裡面等食,我想落order,但阿姐吾得閒,落order時也有一點詼氣,可能生意太好了,吾怕無。等了很久才有得食,我用瓷匙撈起粥底,發現是般,香港中環的"威記"更好,更棉,但豚肉丸有肉味,魚片就一般了。價錢要二十MOP,那就不算平,試過就算罷,我覺得香港中環的"威記"更出色,又平。結論: 無什麼特別姐。

結論: 無什麼特別姐。
豚肉丸魚片粥
2010-03-01
  • 肉丸
2009-12-09 88 浏览
入來食粥點左金銀肉丸, 豬肉丸粥一食停唔到口,粥底好甜,無飯粒,但肉丸夠多,雖然香港肉丸質素比它好,但敢說, 他是在澳門上數一數二,而且肉丸數量夠多,GOOD
入來食粥
點左金銀肉丸, 豬肉丸粥
一食停唔到口,
粥底好甜,
無飯粒,
但肉丸夠多,
雖然香港肉丸質素比它好,
但敢說, 他是在澳門上數一數二,
而且肉丸數量夠多,
GOOD
肉丸粥
第七碗
2009-12-05
$40 (宵夜)
肉丸粥
第七碗
2009-12-01 23 浏览
早上落船後直達三元吃第一站早餐,金銀丸粥加旦1碗,內有肉丸7粒, 勁有肉味.加旦共$19.00在香港很難找到這麼扺食及好味的粥. 所以到澳門一定要頇留個胃少少位"比"三元!P.S.過年時加$2.00/1碗, 共$21.00
P.S.過年時加$2.00/1碗, 共$21.00
2009-11-28
  • 金銀丸粥加旦
2009-10-14 23 浏览
看了介绍去的这家粥店吃早餐的,价钱很平,但只是很平常的一家店,店里老婆婆很客气,只是粥的味道一般罢了,不值得特别去品尝。
2009-10-09
2009-10-10 21 浏览
超好食的肉丸粥!!!肉丸夠彈牙,手打肉丸同平時食開的機製肉丸高下立見!!! 粥底夠錦,D米煲到開哂花,記住要加生雞蛋,好食好多。雖然環境比較差,又要等店主逐碗逐碗整,但都值得既!!!
2009-06-23
牛肉丸粥、朱肉丸粥各一碗
記住要加雞蛋,超正
好大粒的肉丸
2009-09-29 24 浏览
我超鐘意食肉丸之類既野佢D肉丸好好食 口感同埋味度都好好!!!!仲有皮蛋都好食! 唔會有"押"味不過就係環境不太好 一入去有陣味 都係外賣返屋企會好D同埋上菜要好好好好耐 D 粥上黎個時唔夠熱所以都係買返屋企食好D 哈哈
我超鐘意食肉丸之類既野
佢D肉丸好好食 口感同埋味度都好好!!!!
仲有皮蛋都好食! 唔會有"押"味

不過就係環境不太好 一入去有陣味 都係外賣返屋企會好D
同埋上菜要好好好好耐
D 粥上黎個時唔夠熱

所以都係買返屋企食好D 哈哈
$20 (宵夜)
  • 雙丸粥
2009-09-01 17 浏览
昨日到了澳門玩玩,連續兩日掃射式咁吃了十幾餐...起床就吃....吃吃吃吃...去完析新葡京後搭車過來順道吃了這裡著名的肉丸粥..粥底夠棉..肉丸雖則唔係滑.但味道剛剛好...咸度適中..大家一定要試.....但舖頭係舊舊的...請不要嫌器..
去完析新葡京後搭車過來順道吃了這裡著名的肉丸粥..
粥底夠棉..肉丸雖則唔係滑.但味道剛剛好...咸度適中..
大家一定要試.....但舖頭係舊舊的...請不要嫌器..
2009-08-31
  • 肉丸粥
一大清早, 9點去到, 鋪頭沒么人, 得我地一臺, 下了單. 一個字後, 有一臺內地客來了. 當佢地落單之時, 先發覺我地d粥仲未開始煮. 等了又等, 再等了2個字, 一d野都未出. 鐘意挑戰自己內性的朋友一定要來呢間. 好野值得等, 足足等了15-20分鐘, 先有一碗粥出來. 幾個朋友都話d粥稀又唔綿, 我唔同意, 因為我好口渴, 想飲水, 碗粥好似水喉水甘稀, 正合我意
, 一d野都未出. 鐘意挑戰自己內性的朋友一定要來呢間.
2009-08-30
2009-08-26 18 浏览
三元一直是我們澳門食粥首選,這一次重來,亦如是叫了肉丸粥和牛丸粥。可能較遲來,生意好像很淡。粥很快就到了。粥很棉,味鮮而無味精,不錯。可惜肉丸卻差了,一些較散一些較實,有半粒更是咬不開的,實在是不可接受。這次只見到兩公婆在店內,從前那個阿婆不見了,未知是否與水准下跌有關。下一次,是時候試試其它粥店了。

$17 (早餐)
(非会员)
2009-08-24 8 浏览
上星期五去左澳門,early morning raining...then we find a hot hot thing to eat,we try to 三元粥品專家 ,enviroment is not too bad...even small but feel warm.我地叫左豬肉丸粥 and魚片粥,豬肉丸粥好食到不得了,咬落去真係彈牙又多汁~粥底又綿又鮮,加了蛋更添香味.魚片粥啲魚片係放在碗底生灼的,一片一片,lo理d粥,huh...very goodraining weather got breakfast like that really make people feel warm n become good mood.下次去澳門都必定會再去!!值得推薦!!!!

我地叫左豬肉丸粥 and魚片粥,

豬肉丸粥好食到不得了,咬落去真係彈牙又多汁~

粥底又綿又鮮,加了蛋更添香味.

下次去澳門都必定會再去!!值得推薦!!!!

2009-08-14
$17 (早餐)