澳門現時唯一一間主打正宗西班牙特式料理同葡葡牙菜既餐廳,🏰 紅磚牆、木質裝潢、藝術感十足的壁飾,每個角落都好打卡able📸,燈光柔和又帶點浪漫情調,優雅舒適🥰🧆 馬介休球金黃酥脆的外皮包裹着綿密的馬介休魚肉🐟同薯仔🥔,口感外酥內軟,味道鹹香,香口惹味~🍗 葡國雞🐔 雞肉燉得好淋好入味,椰奶🥥和黃薑的香氣完美融合,醬汁濃郁但唔會好膩口,仲有焗過有少少微焦既薯仔🥔🍛 馬介休球炒飯 🍳 炒飯粒粒分明,鑊氣十足🔥,馬介休球的鹹香融入飯中,加更有異國風情!炒飯 仲有少少蛋香同洋蔥的甜味🧅,層次感超豐富!

🧆 馬介休球

🍗 葡國雞

🍛 馬介休球炒飯
5天前 59 浏览
呢間餐廳座位闊落,坐得幾舒服,一路食嘢一路傾偈坐咗兩個鐘,都冇俾人趕😝餐廳環境亦都唔嘈(可能大家都比較斯文😂)四個人叫咗四碟葡國菜(佢仲有新加波菜嘅,但無試到),叫咗呢四碟我都覺得好好味😋 ,不過最喜歡佢嘅係海鮮意大利飯🥘另外餐廳會送蒜蓉包俾每一個人(但係味道就普通啦)**下次有機會去想試埋佢嘅新加波菜**
餐廳環境亦都唔嘈(可能大家都比較斯文😂)

另外餐廳會送蒜蓉包俾每一個人(但係味道就普通啦)

**下次有機會去想試埋佢嘅新加波菜**
2025-05-31
  • 西班牙式海鮮飯
5天前 0 浏览
澳門這家「唐吉柯德」,讓我一秒穿越到西班牙🇪🇸上週和朋友去了澳門的「唐吉柯德」,這家店號稱是全澳門唯一同時做正宗西班牙菜和葡萄牙菜的地方,吃完真的想立刻飛去伊比利亞半島✈️一坐下就先點了混合芝士拼盤🧀三種芝士配蜂蜜和無花果醬,最愛帶點堅果香的Manchego,鹹香濃郁,搭配脆麵包根本停不下來🍞朋友本來對芝士無感,結果默默掃光半盤😂主菜試了招牌烤馬介休,號稱葡式料理的經典之作。魚肉超級嫩🐟外層微微焦香,搭配的橄欖油馬鈴薯泥綿密滑順🥔每一口都充滿海洋的鮮味,完全不會過鹹~壓軸的西班牙海鮮飯一上桌就香到讓人流口水,大蝦、青口、蟶子鋪得滿滿的🦐米粒吸飽了海鮮高湯和藏紅花的香氣,還帶點微焦的鍋巴,口感超棒。店員特別提醒要拌勻再吃,果然每一勺都是濃郁的海味🌊我們四個人瞬間清盤😋 整體來說,這家店的氛圍很輕鬆,店員也很熱情,會推薦搭配的酒水🍷食材和味道絕對對得起價錢,如果你在澳門想試試正宗的西班牙和葡萄牙菜🇵🇹這家真的值得一試!

2025-05-25 19 浏览
-平時去澳門玩嘅時候比較少去氹仔舊城區呢邊所以一直都唔知道有呢間咁傳統嘅西班牙特色餐廳!今次經過嘅時候就比佢紅通通嘅門面吸引到而我一向都好少食西班牙🇪🇸菜就決定入去試試 😋😋-同朋友兩個人唔係叫咗好多野先來一人一碗湯開開胃 🤤-🥬 青菜湯 🥬 Mop28-本身就咁睇名就覺得唔太吸引竟然係青菜煮成嘅湯 🤣但係店員極力推介呢個湯..話同我哋想像嘅一定唔同原來係好似忌廉湯咁嘅湯品裡面包含咗一定份量嘅蔬菜飲到蔬菜嘅鮮甜之餘湯又夠Creamy又夠香又夠熱總之就係意外地有驚喜 🌈-主菜我哋叫咗牛排-🥩 藍芝菲列牛扒 🥩 Mop195-有埋西班牙 🇪🇸 國旗好可愛 😂牛扒厚度剛好 軟硬適中肉眼睇佢煎得金黃香焦脆好吸引..入口細膩入微之餘又帶有微微嚼勁有牛肉脂香但係又唔會好油膩!牛味頗為明顯 油脂分布平均同朋友分享一塊其實唔太夠喉 🥹🥹仲有旁邊啲配菜都好好食!澱粉控好鍾意佢嘅薯角 🤣🖤-最後主食當然要叫招牌菜 😋都係店員推薦嘅西班牙海鮮飯 🥘好似係呢間餐廳嘅招牌菜式!-🥘 西班牙海鮮飯 🥘 Mop385-無諗過份量咁大 全佈滿海鮮 🦞海鮮係整整齊齊咁平均擺放係面頭就咁睇個賣相已經好吸引!!飯粒微濕潤又
平時去澳門玩嘅時候
比較少去氹仔舊城區呢邊
所以一直都唔知道有呢間
咁傳統嘅西班牙特色餐廳!

今次經過嘅時候
先來一人一碗湯開開胃 🤤
🥬 青菜湯 🥬 Mop28
本身就咁睇名就覺得唔太吸引
竟然係青菜煮成嘅湯 🤣
但係店員極力推介呢個湯..
話同我哋想像嘅一定唔同

主菜我哋叫咗牛排
🥩 藍芝菲列牛扒 🥩 Mop195
有埋西班牙 🇪🇸 國旗好可愛 😂
牛扒厚度剛好 軟硬適中
肉眼睇佢煎得金黃香焦脆好吸引..

入口細膩入微之餘又帶有微微嚼勁
有牛肉脂香但係又唔會好油膩!
牛味頗為明顯 油脂分布平均
同朋友分享一塊其實唔太夠喉 🥹🥹
仲有旁邊啲配菜都好好食!
澱粉控好鍾意佢嘅薯角 🤣🖤
最後主食當然要叫招牌菜 😋
都係店員推薦嘅西班牙海鮮飯 🥘
好似係呢間餐廳嘅招牌菜式!
🥘 西班牙海鮮飯 🥘 Mop385
無諗過份量咁大 全佈滿海鮮 🦞
海鮮係整整齊齊咁平均擺放係面頭
就咁睇個賣相已經好吸引!!

飯粒微濕潤又做到粒粒分明
咁樣先會令海鮮飯嘅層次昇華
食完一碟飯 我哋都好滿足 🤓
食過嘅呢幾樣料理 我哋都覺得唔錯 👍🏻
重點推介係西班牙海鮮飯 🥘
果然係餐廳嘅拿手好菜…
而且因為份量好足好多料
我哋之後想再叫甜品都唔得了 🤣🤣

人均消費大約係 350
呢個價錢來講可以食到正宗西班牙菜
其實都真係幾抵食嘅!
2025-05-08
  • 西班牙海鮮飯
大蒜煎章魚採用新鮮的章魚搭配大量的蒜頭和橄欖油一起煎製表皮香脆 肉質依然鮮嫩馬介休球鱈魚經鹽醃製而成通常會與土豆和香料混合炸到金黃酥脆,外脆內軟燒黑毛豬肋骨黑毛豬的肋骨經過醃製後燒烤肉質鮮嫩多汁又惹味大蒜煎章魚採用新鮮的章魚搭配大量的蒜頭和橄欖油一起煎製表皮香脆 肉質依然鮮嫩馬介休球鱈魚經鹽醃製而成通常會與土豆和香料混合炸到金黃酥脆,外脆內軟燒黑毛豬肋骨黑毛豬的肋骨經過醃製後燒烤肉質鮮嫩多汁又惹味會再同朋友來
大蒜煎章魚

黑毛豬的肋骨
經過醃製後燒烤
肉質鮮嫩多汁又惹味

會再同朋友來
《白酒煮青口》🍶青口肉质鲜嫩,带有海洋嘅咸鲜,加入白汤汁清甜微酸。火候刚好,青口不柴不腥,蘸着汤汁吃更是一绝。《葡国海鲜饭》🥘米饭的颜色係大厨用藏红花煮出黎嘅,海鲜真係超级超級多‼️锅底仲会有焦香嘅饭焦,大厨介绍呢個係巴塞隆那嘅做法《大蒜油煎虾》虾肉好大隻,口感新鮮Q彈,蒜片烤到好香,虾壳煎得酥脆,连壳吃更香!盘底的蒜油拿来蘸取面包片超級好吃😋
《白酒煮青口》🍶
白酒煮青口
葡國海鮮飯
大蒜油煎蝦
2025-05-14 1 浏览
當西班牙熱情的佛朗明哥舞步遇上葡萄牙深情的法多民謠,澳門這座混血之城便誕生出「唐吉柯德」這間獨特的味覺劇場。作為全澳唯一同時演繹兩國料理精髓的餐廳,這裡的菜單猶如伊比利亞半島的美食地圖,讓饕客在方寸餐桌間完成雙國味覺穿越🔥 招牌必點▫️西班牙紅豆炆豬手三日鹽漬豬肘×巨型白豆,六小時燉出膠質琥珀皮,豆沙裹肉如騎士鎧甲下的溫柔葡式蒜油煎蝦:滾燙鑄鐵鍋鎖住虎蝦鮮彈,蒜片金黃×辣椒辛香,蘸酸種麵包吃盡大航海風味用一餐解鎖伊比利亞半島的熱烈與深邃,舌尖漫遊無須機票。

🔥 招牌必點
▫️西班牙紅豆炆豬手

用一餐解鎖伊比利亞半島的熱烈與深邃,舌尖漫遊無須機票。
唐吉柯德居然是澳門唯一一家同時供應西班牙🇪🇸跟葡萄牙🇵🇹菜的餐廳🍴實在太特別了 ‼️當然要預約帶家人去試一下 燒魷魚仔小小隻的魷魚仔 配上香濃蒜蓉爆炒超惹味‼️真的令人吃不停 喜歡吃魷魚仔的必點 👍🏻燒西班牙黑毛豬肋骨一上桌的時候 豬肋骨的味道很香哦外層有點焦香 入口更是juicy 多汁 還配了新鮮香脆薯條 🍟 跟家人一起開心share 最適合 馬介休球外酥內嫩🩷內裏餡料更令人感到非常滿足感覺很適合搭配酒類 跟家人微醺一下 ✨這家餐廳🍴很適合跟家人聚餐 環境舒適 位置方便易找 在澳門🇲🇴便能吃上不同口味的異國菜真的令我打開了味蕾的世界之門 🌎下次還要再來吃上招牌西班牙海鮮飯🥘
唐吉柯德居然是澳門唯一一家

在澳門🇲🇴便能吃上不同口味的異國菜
真的令我打開了味蕾的世界之門 🌎
下次還要再來吃上招牌西班牙海鮮飯🥘
2025-05-08 0 浏览
主打正宗西班牙菜與葡國菜fusion的唐吉柯德,裝修走復古酒窖風,紅磚牆掛滿弗拉明戈舞者畫作,配埋輕快西班牙音樂,氣氛輕鬆得嚟帶點異國情調~ 🦞西班牙海鮮飯用大鐵鍋上枱,藏紅花飯粒分明帶飯焦香,青口大蝦蜆肉份量足,海鮮精華滲透飯粒,加檸檬汁提鮮更開胃。🐚白酒煮青口酒香溫和,青口肉厚保留海水鹹香,湯汁鮮甜忍唔住要再叫麵包蘸嚟清碟! 驚喜位係🇪🇸薯仔炒蛋,薯仔外層微脆內裡粉糯,簡單卻有家常風味。侍應會細心介紹菜式,想試新派fusion菜不妨挑戰葡式tapas!

2025-05-04 39 浏览
西班牙特式料理 唐吉柯德一間充滿西班牙與葡萄牙風情的餐廳,室內裝潢融合了傳統與現代的元素,牆上掛著色彩繽紛的藝術作品,營造出一種溫馨熱情的氛圍。餐廳燈光柔和,適合聚餐或浪漫約會。窗外的景色也為用餐體驗增添了不少色彩,讓人感受到異國情懷。餐廳的招牌菜,包括西班牙式海鮮飯、白酒煮青口和紅酒賓治,每一道菜都展現出廚師的精湛技藝。 - **西班牙式海鮮飯**:米飯吸收了海鮮的鮮味,口感豐富,配上新鮮的海鮮,絕對是味蕾的享受。 - **白酒煮青口**:青口鮮嫩,搭配清新的白酒,味道清新怡人,讓人一口接一口。 - **紅酒賓治**:這道甜品口感滑順,紅酒的香氣與果香交織,令人陶醉😋😋服務人員熱情友好,對菜單的介紹詳細,能夠根據客人的喜好提供建議。他們的專業態度讓整個用餐過程更加愉快,讓人感受到賓至如歸的氛圍。總體,唐吉柯德是一個值得一試的餐廳,除了提供正宗的西班牙和葡萄牙料理,環境和服務也讓人印象深刻。無論是與朋友聚餐還是家庭聚會,都能帶來愉快的用餐體驗。### 環境唐吉柯德是一間充滿西班牙與葡萄牙風情的餐廳,室內裝潢融合了傳統與現代的元素,牆上掛著色彩繽紛的藝術作品,營造出一種溫馨而熱情的
西班牙特式料理 唐吉柯德

餐廳燈光柔和,適合聚餐或浪漫約會。
窗外的景色也為用餐體驗增添了不少色彩,讓人感受到異國情懷。

### 環境
唐吉柯德是一間充滿西班牙與葡萄牙風情的餐廳,室內裝潢融合了傳統與現代的元素,牆上掛著色彩繽紛的藝術作品,營造出一種溫馨而熱情的氛圍。餐廳的燈光柔和,適合聚餐或浪漫約會。窗外的景色也為用餐體驗增添了不少色彩,讓人感受到異國情懷。

### 食物
餐廳的招牌菜包括西班牙式海鮮飯、白酒煮青口和紅酒賓治,每一道菜都展現出廚師的精湛技藝。
- **紅酒賓治**:這道甜品口感滑順,紅酒的香氣與果香交織,令人陶醉。

### 服務

總體來說,唐吉柯德是一個值得一試的餐廳,不僅提供正宗的西班牙和葡萄牙料理,環境和服務也讓人印象深刻。無論是與朋友聚餐還是家庭聚會,這裡都能帶來愉快的用餐體驗。
今天打卡了澳门唯一一家同时做西班牙菜和葡萄牙菜的餐厅!唐吉柯德真的惊艳到我了~必点推荐✨▫️烟三文鱼沙拉:三文鱼超级新鲜,配上特调酱汁绝绝子▫️西班牙式薯仔炒蛋:土豆软糯,鸡蛋香滑,一口接一口停不下来▫️烤乳猪:外皮酥脆,肉质嫩到爆汁!必点招牌菜环境超有异国风情,服务也很贴心人均200+就能吃到这么正宗的西班牙料理溫馨提示🔔姐妹们快冲!记得提前预约哦~#澳门美食 #西班牙餐厅 #澳门探店 #美食打卡 #澳门必吃

必点推荐✨
▫️烟三文鱼沙拉:三文鱼超级新鲜,配上特调酱汁绝绝子
▫️烤乳猪:外皮酥脆,肉质嫩到爆汁!必点招牌菜

环境超有异国风情,服务也很贴心
人均200+就能吃到这么正宗的西班牙料理
溫馨提示🔔姐妹们快冲!记得提前预约哦~

• 西班牙式海鮮飯
  • 西班牙海鮮炒飯
  • 甜品
2025-04-29 3 浏览
♡♡♡📍唐吉柯德 (氹仔舊城區)氹仔舊城區地堡街23-31號泉福新邨第二期第5座偉興閣地下AA舖係澳門想食D有特色既餐廳就搵到呢間啦~唐吉柯德係澳門現時唯一一間同時提供正宗西班牙菜同地道葡葡牙菜既餐廳,當時睇到呢度就想試下!🍽️西班牙海鮮墨汁天使面由賣相黎講已經覺得好吸引🤭🤭,都幾igable,海鮮幾新鮮,墨汁天使面幾爽口,份量都幾多😆,正!🍽️馬介休球外層又酥又脆真係好吸引,鹹香惹味人人都會中意🤤~🍽️紅酒賓治紅酒賓治又幾好飲,影出黎都幾靚😉~
♡♡♡
📍唐吉柯德 (氹仔舊城區)

🍽️西班牙海鮮墨汁天使面
🍽️馬介休球
外層又酥又脆真係好吸引,鹹香惹味人人都會中意🤤~
🍽️紅酒賓治
紅酒賓治又幾好飲,影出黎都幾靚😉~
聽講Lee間唐吉柯德係澳門少有同時做西班牙同葡國菜嘅餐廳,仲話水準超高!今次我地去食左😋煙三文魚沙律:啲沙律菜好新鮮,頭盤勁開胃;🐔葡國雞椰香濃郁,雞肉嫩滑入味;🐙:大蒜煎章魚火候剛好,外脆內嫩,蒜香十足;🍮:木糠布甸口感幼滑,甜度剛剛好,完美收尾!🇪🇸🇵🇹 個環境好有異國風情feel,店員嘅服務都好貼心,每道菜都感受到廚師嘅心思,個人覺得絕對值得再encore!👍 5⭐️激推!😋😋

今次我地去食左

😋煙三文魚沙律:啲沙律菜好新鮮,頭盤勁開胃;

🐔葡國雞椰香濃郁,雞肉嫩滑入味;

🐙:大蒜煎章魚火候剛好,外脆內嫩,蒜香十足;

🍮:木糠布甸口感幼滑,甜度剛剛好,完美收尾!

去澳門覓食嗰陣,行過氹仔舊城區發現呢間隱世小店🇪🇸🇵🇹 原來係全澳門唯一一間同時做正宗西班牙菜同葡萄牙菜嘅餐廳😮見咁特別就入去試下😋🐟燒沙丁魚用葡萄牙傳統炭烤方法🔥沙丁魚皮脆肉嫩,魚油香爆棚!簡單用海鹽同橄欖油調味,配檸檬汁同薯仔食,還原里斯本街頭風味~ 🦀煸蟹肉釀蟹蓋西班牙版本嘅蟹蓋🦀蟹肉mix忌廉芝士焗,仲有脆脆麵包糠~配埋一齊食超邪惡!😈🥘西班牙式海鮮飯用藏紅花煮到飯粒金黃✨海鮮多到瀉😮 超多蜆、大蝦、青口~飯底仲有啲焦香飯焦,正宗巴塞隆拿做法! 🍹白酒賓治葡萄牙Sangria變奏版🍎用白酒做base比較清爽,生果浸到入味~飲完成個人好chill💃

🐟燒沙丁魚

西班牙式海鮮飯

🍹白酒賓治
白酒賓治
2025-04-18 11 浏览
終於等到長假期,4日假期又去左2日澳門。今次一早做好攻略,特登搭早船去氹仔落船,去到就可去呢間食晏,佢有正宗西班牙菜同地道葡葡牙菜食!烤乳豬 - 燒得好靚,平滑有油光,皮薄又脆,夾住一層薄脂肪,肉好嫩滑;薯角鮮炸好可口!⼤蒜油煎蝦 - 有6大隻蝦,肉厚爽彈,味道鮮甜;白酒煮蜆 - 好有酒香,蜆肉大粒夠嫩又鮮甜;木糠布甸 - 代表澳門嘅甜品除咗葡撻我覺得就係木糠布甸。 賣相靚,忌廉香滑,味道微甜。果然無去錯,係幾好食!

⼤蒜油煎蝦 - 有6大隻蝦,肉厚爽彈,味道鮮甜;

白酒煮蜆 - 好有酒香,蜆肉大粒夠嫩又鮮甜;

果然無去錯,係幾好食!

2025-04-18
午餐