2010-09-21
Day 2劲食之旅第3站 - 荣记豆腐花一早plan好,行到咁上下就会热辣辣,要食番D冻野降温~源住大三巴左边啲细街仔,行左大约10分钟左右,都唔难揾。坐抵之后,望下个餐牌,原来仲有好多野食架,不过呢到号称豆腐花系「全澳门最滑」,当然要黎帮衬下啦~不过好奇怪,点解个豆腐花系奶白色啲? 入口仲有阵奶味? 我同Cobi爸四眼互望…再望下个放豆腐花个冻柜,竟然有罐花奶放响到…? 算我见识少,因为我从来未食过豆腐花会加花奶啲…个豆腐花的确系好滑,不过缺乏质感,好削,好水汪汪,有奶味而冇乜豆香味啲豆腐花的确少见…老实讲,呢碗豆腐花令我好失望。「全澳门最滑」? 呢D系唔系叫捉字蚤呢? 点解唔系「全澳门最好味」?比起荣记,香港的公和出色更多!又比苏小姐老「昆」左添~
比起荣记,香港的公和出色更多!又比苏小姐老「昆」左添~