2009-09-16
家姊的朋友介绍, 以往呢位朋友的介绍都非常正. 今次唔知系唔好彩, 定系我地D衣著唔够奢华, 我觉得个 waitress 好白鸽眼. 一坐低, 一位好高既 waitress 首先用CHINA 式英文问要唔要order 餐酒饮, 我地个个都唔系酒鬼, 所以回覆不要了, 呢位waitress 即刻面都黑走开, 一路都唔走来serve 我地. 到落order 时, 因为我地有8个人, 所以分开2组自己order, (最后大家order 的有50%相同). 个侍应听到我只系order 一个海鲜pizza, 即刻话8个人唔够分, 我即刻解释俾佢知, 我地分开order, 但转过头再order salard, 又话一个salad 唔够8个人分, 真系俾佢激死. 基本上佢潜意识觉得我地唔系come from CHINA 就唔系豪客.Waitress D service 唔好都算. 因为对呢间餐厅真系有expectation. 到上餐时, 食完appetizers 跟其中一个main course 后, 足足等了超过40min 才上余下的main course. 说到食物的质素, 只有一个价值$388
说到食物的质素, 只有一个价值$388.00 的美国牛柳伴意大利烟肉烩马铃薯配宾尼司汁ok, 之但系$388.00 只有3旧比牛丸大小小的牛肉.
餐前的面包, 一D都唔好食.澳门最普通既葡国餐厅D面包一定好过佢.
个海鲜pizza 唔系唔好食, 但一个pizza分8块, 每块只分配到一粒细细既带子, 以$148.00 既价格, 未免有点儿那个.
另外order 推介的三式珍宝带子, $168.00有3粒带子, 但系完全食唔到带子的鲜味.
另一个推介的扒鹌鹑胸伴意式火腿,香草烧鹌鹑腿, 咸到飞起.
白酒汁海胆蚬肉幼面 - D 面好似丈根, 嚼极都嚼唔开.
另外还ORDER 2个SET DINNER, 都系乏善可陈. 最后埋单差不多HKD380.00 per person.
唔系价钱问题, 系物非所值. 以前Kowloon Hotel 家 意大利餐厅既水准比佢高好多, ROYAL GARDEN 既SABATINI 更加唔驶讲.
总之一句, 要食意大利餐, 都系去ROYAL GARDEN 既SABATINI.