2K
2009-08-09 32 浏览
7-8-2009去澳门梗有一餐食葡国菜, 睇了 small jj 的食评及相片后, 决定试试呢间好似几靓的餐厅, 目标亦只有一个 -- creme caramel! 先嚟朋友的 iced chocolate ($30): 卖相有点茶记「冻朱」feel, 试了一啖, 味道十足 Dutch Lady 牌 , 不过都几好饮 -- 用奶冲的朱古力, 好耐无喺街饮过了 -_-"Sauteed clams with coriander in garlic and white wine sauce ($85): 属 "main", 所以好大盘, 不过我哋就叫嚟做 appetizer 蚬仔细细只, 炒得香, 食落颇嫩, 鲜甜又几香 garlic 味, 不过我觉得芫茜多了 d, 而且朋友食到一两只有沙. 下面 d 汁可以用嚟送热辣辣松脆的 complimentary 猪仔包, 不过就咁饮 / 食会好咸, 千祈唔好当汤「毕」嚟饮.Baked duck rice ($95): 其实我未食过焗鸭饭, 都系见食评话呢度做得不错先叫嚟试试. 焗得好干身, 面头有 bacon 及几片葡式腊肠, 中间
7-8-2009

Baked duck rice ($95): 其实我未食过焗鸭饭, 都系见食评话呢度做得不错先叫嚟试试. 焗得好干身, 面头有 bacon 及几片葡式腊肠, 中间及底下就有好多鸭肉丝. 葡式腊肠及 bacon 就太咸唔啱食, 鸭肉丝硬而无味, 而最好食就当然系 d 饭, 够香, 唔腻, 我觉得干身得滞, 食到有点口干. 不过整体系几好食的.

Portuguese egg pudding ($20): 我好钟意食 creme caramel, 硬觉得呢样易学难精, 喺香港又有点难揾, 所以呢个系成餐饭最期待的一样
呢度的卖相有少少样衰, caramel sauce 又落得太多, 不过食落有浓浓的蛋香, 够甜, 而且好滑溜, 两人用了两分半钟时间就清碟, 哈哈

食物不错, 配套亦好, 环境 casual 得来又 elegant, 服务态度亦好, 令人好舒服.

连加一每人约 $130, 一 d 都唔贵, 值得试试.

P.S. 店名原来只解作「楼梯」/「梯级」, 仲以为佢同德国服装品牌有乜关系 tim xD
2009-08-07
  • Portuguese egg pudding