2013-11-21
每次去澳门,「食」可以话系重点,今次去三日两夜多D时间试下其他餐厅。第一餐就拣间近酒店嘅意大利餐厅(本人超钟意食意大利菜,之前食开Don Alfonso,不过怕麻烦要出澳门半岛,所以都系近近地兼试下新野啦)。Set lunch 只系$140 起包汤/salad bar,主菜,甜品加$40.最后我地二人叫左一个2 course + 一个3 course。服务员问我地要有汽水或蒸溜水,我问有无普通水,她答蒸溜水?咁我话sparkling water 啦。事后见格离枱有免费水,唔通我问得唔好?见格离枱食客著suit,有D似酒店职员,路住见好多人过黎say hi,成间餐厅好似员工返堂咁。Salad bar: 选择唔多,有自己沟嘅salad、多种蕃茄(dried, roast, fresh, salad & with mozzarella cheese)、油浸茄子、南瓜、露笋等,味道就普通啦面包:好大个,暖暖地,几好味(当然同Don Alfonso无得比)Main course: 意粉几好,有口感又有海鲜味。海鲜都几丰富。另一个鱼就唔得,有D似中式蒸鱼,但无䜴油仲要腥腥地...梨tart配雪榚:
第一餐就拣间近酒店嘅意大利餐厅(本人超钟意食意大利菜,之前食开Don Alfonso,不过怕麻烦要出澳门半岛,所以都系近近地兼试下新野啦)。 Set lunch 只系$140 起包汤/salad bar,主菜,甜品加$40.
见格离枱食客著suit,有D似酒店职员,路住见好多人过黎say hi,成间餐厅好似员工返堂咁。 Salad bar: 选择唔多,有自己沟嘅salad、多种蕃茄(dried, roast, fresh, salad & with mozzarella cheese)、油浸茄子、南瓜、露笋等,味道就普通啦 面包:好大个,暖暖地,几好味(当然同Don Alfonso无得比) Main course: 意粉几好,有口感又有海鲜味。海鲜都几丰富。另一个鱼就唔得,有D似中式蒸鱼,但无䜴油仲要腥腥地... 梨tart配雪榚:梨tart超多梨,唔太甜,配埋雪榚几好
其实整体食物普通,不过以酒店餐厅来讲,算ok