2018-11-08
每次去澳门,都总有几个理由,而其中一个,一定系想食虾子捞面。今次去澳门亦唔例外。由于今次入住Galaxy, 只好在银河及氹仔官也街一带搜寻虾子捞面店。求教于Google 大神后,方知道与银河相连的百老汇大街亦有一家虾子捞面名店!我于当日下午4 时多到达皇冠小馆,由于不是rush hour, 餐厅只有我一枱客人,让我亦不禁怀疑餐厅是否名不符实。我点了招牌菜之一的竹升虾子捞面,价钱比我上次在外港一带吃过的都要贵。竹升虾子捞面的卖相令人食指大动,厨师毫不吝啬地在面上铺满了一层虾子,香气扑鼻一尝之下,果然名不虚传!面条非常有咬口,而且不会一夹就断 呢样非常重要,因为坊间唔少有名的竹升面品牌都系面碎,唔洗夹,都已经断晒,可以直接用羹食,口感更唔洗评价上菜果阵,侍应姐姐教我要倒少少汤落个捞面度,等佢唔好咁干。有同无加汤两个version 我都试过,因为有大量虾子同葱,所以都一样好味! 视乎食既人钟意干身定湿一点既口感。不过碗汤本身就比较咸,唔太适合一啖面一啖汤既玩法(除非系比较重口味啦)不得不赞系佢跟捞面上既辣椒油,净食都已经好香,而且唔系死辣,加落捞面度会有画龙点睛既效果! 平日唔太食辣椒油,只
今次去澳门亦唔例外。
一尝之下,果然名不虚传!
不得不赞系佢跟捞面上既辣椒油,净食都已经好香,而且唔系死辣,加落捞面度会有画龙点睛既效果! 平日唔太食辣椒油,只食辣椒酱既我都用晒佢一小碟既辣椒油
唯一美中不足既系如果餐厅可提供中国茶予食客,就更好了!
温馨提示:住银河酒店凭房卡会有8 折!另外,如要买竹升面饼做手信,是要到外港总店购买的,银河分店不售卖竹升面饼
皇冠小馆,绝对值得再战! 十个值得!