1K
2017-06-04 1213 浏览
上次黎澳门就食左一哥水蟹粥,唔系话牯别好食,不过价钱几平,今次同几位朋友一齐黎,都想揾间蟹粥试下。记得好多年前喺澳门搭的士,佢提过皇冠小馆唔错,好多司机大佬都去食,我估佢当时系讲紧水坑尾店。其实澳门有边间蟹粥好食?我地少食,唔知边间好,两年前喺六记宵夜点左个粥,印象中系唔错的。讲番皇冠小馆先,今次我地去左银座广埸分店,位置都几阔落,餐厅几干净光猛。虽然我地一行7人,但距离早餐时间唔过一个钟,距离晚饭又唔到三个钟,我地只系点左几样野,当试下。见到餐牌有个米猪莲公仔我都惊惊地,因为我不嬲同米猪莲嘅口味唔系好夹 (笑)餐牌选择多,有粥、小食、小炒、饭、粉面等,定价中上。驰名海蟹粥 $500听讲呢个就系米猪莲推介,粥底加入瑶柱、腐竹熬制几个钟,配新鲜原只咸淡水海蟹,会因应时令加入水蟹、花膏海蟹等。半窝就300蚊,一窝就500蚊,我地人多,点左大窝,分到十几碗份量。一窝里面有三、四只唔算好大只嘅奄仔,食落唔算好好肉,只左少量冇味嘅膏,非常普通。粥底够绵,可惜材料唔突出,唔够鲜味竹升虾子捞面 $83文案就话以传统古方制作嘅竹升幼面,配极品大头虾子,清汤用鱼、虾子、猪筒熬制,系另一米猪莲推介。虾子份

餐牌选择多,有粥、小食、小炒、饭、粉面等,定价中上。

驰名海蟹粥 $500

驰名海蟹粥

粥底够绵,可惜材料唔突出,唔够鲜味

驰名海蟹粥

竹升虾子捞面 $83

虾子份量颇多,平均铺于面上,但虾子唔香,食落粗糙,清汤亦都冇乜特别,有少少名大于实啦。

试埋咩秘制辣椒油,唔辣…

竹升虾子捞面

炸云吞

即时炸起,炸粉唔厚,馅料就唔系多,但食落香口,已经系成餐最好味。

炸云吞

马拉盏炒通菜
拣马拉盏炒,稍为油腻,不过不失。

炒通菜

呢餐我地点左好少野,志在参与,所以人均消费就唔系贵,每人百五蚊左右;但如果正常黎食餐饭,就唔会系呢个价位。
环境方面固然系比起其他粥品店大,坐得会较舒适。但最重要嘅味道方面,有少许失望,普普通通,冇边款特别出色,不试也罢。
餐牌:

2017-04-02