2017-08-19 1909 浏览
呢间日本餐厅我几乎每次去氹仔都会食,使用日本直送食材,价钱唔贵又有水准,虽然我去过咁多次但每次都会有新鲜感,因为佢地除左基本Menu之外仲会有季节料理Menu,可以食到当季食材。(夏季)季节刺身饭$168有池鱼、吞拿鱼、油甘鱼、火炙左口鱼、海胆、车海老、三文鱼子、北海道粟米同甜蛋。车海老大大条好鲜甜有膏!肉质好弹牙!鱼生完全唔腥好鲜甜无筋,北海道白粟米(生食)又甜又多汁!可惜今次个海胆有少少苦呢度嘅串烧系必食嘅,今次坐正吧枱望住师傅烧真系流晒口水!见住师傅无停过手不停烧烧菠萝牛小排卷$32牛小排沾上烧汁再卷埋菠萝烧,菠萝又甜又多汁鹿儿岛黑豚肉鲜露荀卷$38 豚肉肉味浓,就咁洒上盐再烧已经好好味!露荀亦都无渣(最好唔好加柠檬汁,原汁原味)仲有一样次次黎必食嘅就系鲷鱼料理,因为出面唔多地方有~鲷鱼汤葛丝海鲜锅$98鲷鱼汤淆至奶白色,配料有帆立贝、虾、蚬、鱿鱼、野菜同葛丝(粗日本粉丝)葛丝吸晒鲷鱼汤同海鲜精华,好好味而且好弹牙!
(夏季)季节刺身饭$168

呢度嘅串烧系必食嘅,
今次坐正吧枱望住师傅烧真系流晒口水!见住师傅无停过手不停烧
烧菠萝牛小排卷$32
牛小排沾上烧汁再卷埋菠萝烧,菠萝又甜又多汁

仲有一样次次黎必食嘅就系鲷鱼料理,因为出面唔多地方有~

鲷鱼汤葛丝海鲜锅$98
葛丝吸晒鲷鱼汤同海鲜精华,好好味而且好弹牙!

2017-08-06
  • 季节刺身饭