2016-09-04
话说之前试左个自助午餐,知道个质素大概点样,应该心息先系,但系发现个人都系心思思,唔试唔安乐𠮶种感觉,所以就决定去打开自己心目中的关口,哈哈。长遍大论嘅我就唔多讲,我相信好多人想知嘅系究竟晚餐同午餐的分别喺边到,个价钱贵左甘多,食嘅嘢系咪会靓仔好多呢,我依家就话比大家听。首先,冷盘的分别当然系最大嘅,亦系灵魂所在。冷盘有两种唔同品种嘅生蚝,服务员虽然系一路不停地开紧,但因为速度嘅关系,已经预先开左几盘喺度,d人就攞得超快,我谂都算系即叫即开的。至于味道,我就觉得海水味道较为重,属于细只的品种,肉质唔算厚,但都有口感,整体嚟讲都系合格之选。长脚蟹--超大只,好有噱头嘅长脚蟹,大到呢。。。我手臂肯定唔系幼𠮶种,你睇下只脚,大过我手臂。甘当然唔系只只都系甘大,系我比较好彩夹到只大嘅,一般的size就好似呢只嘅一半左右。至于有番甘大只,旧肉都有番甘上下,肉感十足。厚到你唔想食甘样。。味道就唔算好鲜甜𠮶种,但有蟹味,有肉汁,中意食长脚蟹人仕的首选。面包蟹--平时阿信屋都有得买,见人成日去扫货,今次我终于可以试下拒真身。睇落大大只,劲多膏,剩系食膏都已经够唒饱。至于肉方面,本人就唔太喜欢,无乜味道
首先,冷盘的分别当然系最大嘅,亦系灵魂所在。冷盘有两种唔同品种嘅生蚝,服务员虽然系一路不停地开紧,但因为速度嘅关系,已经预先开左几盘喺度,d人就攞得超快,我谂都算系即叫即开的。 至于味道,我就觉得海水味道较为重,属于细只的品种,肉质唔算厚,但都有口感,整体嚟讲都系合格之选。
长脚蟹--超大只,好有噱头嘅长脚蟹,大到呢。。。我手臂肯定唔系幼𠮶种,你睇下只脚,大过我手臂。甘当然唔系只只都系甘大,系我比较好彩夹到只大嘅,一般的size就好似呢只嘅一半左右。 至于有番甘大只,旧肉都有番甘上下,肉感十足。厚到你唔想食甘样。。味道就唔算好鲜甜𠮶种,但有蟹味,有肉汁,中意食长脚蟹人仕的首选。 面包蟹--平时阿信屋都有得买,见人成日去扫货,今次我终于可以试下拒真身。睇落大大只,劲多膏,剩系食膏都已经够唒饱。至于肉方面,本人就唔太喜欢,无乜味道。 龙虾--只可以话只只有番甘上下份量,堪称回本之选,大部份都好有肉,仲有膏。每个人第一次攞都起码攞两只,唔系甘中意食龙虾嘅,都捧左一下场。
另外冷盘仲有d晏就无嘅青口,一共有6个选择,算系好多。
刺身比中午多左嘅就系北寄贝同红虾。红虾超正,好多膏,亦唔算细只。平时d自助餐都只系见到甜虾,呢到绝对高一筹。可惜每次只可以攞一只,要行好多转先可以够食。 热食方面比中午多3分一左右,今日就多左d羊架,烤猪扒,原件烧肉同几款唔同的小菜。值得一提系个火焰虾,特登开左个位比厨师即场煮。味道就中等,中式的小菜味,仲有好重的酒味。入面有好多配菜,例如葱,青椒,莞茜甘一齐煮,颜色鲜艳。 甜品方面就唔多觉有咩多左,只系种类唔同左,比较好食嘅就系我上次介绍过嘅杯子蛋糕同杨枝甘露,杨枝甘露整到好浓,好正嘅芒果味,奶味都好重,甜度适中。都系推荐的甜品之一。 晚餐相比午餐嘅价钱嚟讲,差不多系双倍价钱。我觉得最大嘅区别就系海鲜嘅头盘,所以中意食嘅,又可以食到有一定份量的系绝对抵的。唔系太食嘅就可以谂谂午餐,胜价比高。