2024-11-12
又去澳门啦!呢几个月唔觉意每个月都去澳门一次,忽然试左好多唔同美食。因为住喺氹仔附近嘅酒店,坐轻轨去氹仔只要喺排角站落车就可以,非常方便。今次就去左试氹仔手信街岀名嘅旺记咖啡,食猪扒包。呢间餐厅非常容易揾到,喺手信街嘅尽处有一栋画满猪扒包之类美食嘅壁画𠮶栋楼,就系佢啦。我哋当然要试下佢嘅名物猪扒包同樽仔咖啡,另外叫左怀旧美食-沙翁,仲有咖喱牛腩捞公仔面。猪扒包果然名不虚传,猪扒够入味够淋,包亦十分香脆,好好味。樽仔咖啡就略嫌咖啡香味唔够,还好唔会太甜。沙翁够香脆,佢唔似香港𠮶啲咁结实,反而我觉得好味,唔会太漏。咖喱牛腩捞公仔面,俾我想像中好味,咖哩味够,辣度偏辣,不过香口,牛腩亦够淋易咬。值得一赞虽然佢系一整栋,当日虽然我哋系平日去,只开一层,坐位不多,楼上亦只有一位女仕负责,当日虽然多人,佢亦好忙,但佢依然好有礼貌,呢个服务态度值得一赞!
呢几个月唔觉意每个月都去澳门一次,忽然试左好多唔同美食。
猪扒包果然名不虚传,猪扒够入味够淋,包亦十分香脆,好好味。
樽仔咖啡就略嫌咖啡香味唔够,还好唔会太甜。