2018-04-14
葡式炸马介休球熟历史既都知澳门点解有咁多葡国菜馆 只但系间间都葡国菜 唔通间间都系真葡国菜咩 唔讲你唔知 网上话所谓葡国菜其实正解系澳式葡国菜 多年黎已经本土化 不过亦即是话只此一家莆国都食唔到吹完水入正题 澳门葡国菜中最有代表性我认为就系马介休 咩系马介休? 其实系鱼黎 不过平时唔钟意食鱼既人都无有怕 呢份炸马介休球我唔系点食得出鱼味净系觉得好好食 其实餐牌上有好多马介休既整法 咁岩我有机会系另一间葡国餐厅食过另一种整法有比较 我大推呢款炸球式 入口味浓肉质松化一啲都唔实 上枱已好快被秒杀葡国鸡唔食过葡国鸡都唔太好意思同人讲食左葡国菜呢份葡国鸡鸡肉过关 最紧要系份葡汁够入味 令到唔单只鸡肉好食 连薯仔都入味三分 鸡肉份量都唔少 又系值得推介烩牛尾后加既一道菜 食落有惊喜烩牛尾好兴系红酒咩咩汁咁 有无红酒味我就唔知 不过为左佢同另一主菜葡国鸡果份汁我同朋友们特登加左几个白饭 真正既汁都捞埋当然如果系得份汁得就唔叫惊喜 牛尾都处理都几好 肉质有咬口得黎唔会韧 有肉有骨头食落特别有味 配上浓汁食到舔舔脷葡式烩海鲜饭呢份饭湿湿地都唔错 内有虾仔青口 海鲜量唔算好多 胜在浓汁搭救 都可以一战西
葡国鸡
唔食过葡国鸡都唔太好意思同人讲食左葡国菜
烩牛尾
后加既一道菜 食落有惊喜
葡式烩海鲜饭
西班牙式烩鲜蚬
唔识咩叫西班牙式煮蚬 食落主要感觉系辣 唔系辣到麻木果种 系辣得好过瘾食不停 蚬量非常足料 我怀疑自己一个都清左近半碟 虽然唔系葡式 不过我都真心推介俾稍食得辣既朋友
Fruit Punch
船屋好食系好食 就系略为小家子 譬如话饭前餐包你以为系送 实情系一𩠌一个包 饭唔计 唔知点解烩牛尾都唔计
仲有无免费水供应 咁食葡国菜重口味系要啲野饮湿下口 所以叫左一瓶杂果宾治 贵得黎总算足料多果肉 系几好饮既