2016-07-26
香港近年嚟嘅自助餐愈食愈贵,好小小的质素,以午餐嚟讲两个人最小都要600蚊,晚餐就1500蚊到先埋到单。所以唔系大时大节都唔敢出去食自助餐,自助餐慢慢就变左个奢侈品哈哈。米芝连的食店,相信大家都成日听到。我听到呢个名词就剩系会有两个感觉,就系贵同超贵。因为呢d食店通常都系d走高档路线嘅餐厅,食物会有质素d,所以相对就贵d。喺澳门,就会有机会比你以大众化的价钱食酒店质素嘅嘢。今次就食星际酒店入面的米芝连有星星嘅餐厅,拒嘅午餐系半自助的形式,有个自选汤,主食,头盘同甜品系自助形式,仲包有杯餐饮。头盘选择种类都几多,刺身已经有4款,食落鱼生味道新鲜,特别推荐系希灵鱼刺身,好似一早经过腌的处理,味道很好,酸酸甜甜的,咬落又好爽,好味。另外,值得一提的系拒个面包,当一嚟到嘅时候,服务员就会按你嘅人数取不同份量的面包比你,入面有几款不同的。面包都系以最怀旧的火炉焗制的,味道比一般的面包香脆,食落都好食d。主菜通常有5至6款,其中一种系是日烧烤。我通常都会选呢个,每一次都会有唔同款式。今次系烧西冷牛扒,牛扒比较瘦身,烧到外面熟,中间就大概6成熟,颜色仲有点红,对我来说就差不多了。牛扒会跟薯蓉同几件青
朋友就选左鳗鱼饭,鳗鱼大概有半件,饭底就用左蕃茄汁,西式煮法加日式材料,又配合得几好,朋友大赞好食!