2012-07-04
之前约咗几位香港朋友—齐过澳门食翅兼游玩,终于拣咗呢日过去由于亨利仔之前于澳门工作咗年,食尽唔少好嘢,当晚就约咗五位朋友去呢间酒家聚会,由于唔熟路,—到码头就跳上的士呢条街,大部份都超过七十年历史,好有怀旧feel,去到酒家,留意到附近嘅食肆都系将厨房建于门口奇怪…,虽然系旧式酒楼,但系就比人—种好怀念嘅感觉去到,主人家亨利仔己好客气咁点咗几味佢推介嘅𩠌:1)鸡汤翅煲:好浓嘅老火汤虽然鸡味唔够香(可能用冰鲜鸡)但每碗都有一大注鱼翅,好味2)金华火腿鸡:原只鸡去骨斩件,于每件鸡上面放上—片金华火腿,鸡肉虽然清淡,但加埋金华火腿—齐放入口,咸香提味,正呀,可惜嘅系多口嘅虾饺仔就食到果只起咗骨嘅鸡有鸡汤翅味,只鸡系汤渣,但味道真的不俗3)膏蟹盖蒸蛋:膏质甘香饱满,蒸熟后放入加咗牛奶嘅蛋浆,超滑,火喉控制—流!4)姜葱炒蟹:够镬气,油小,Ok!5)炒龙萣球:肉质太松,七成熟6)龙萣头骨皮煲:有冬瓜及,·好味见隔离张枱果碟几靓,再加多味:7)菠萝咕噜肉:同隔离唔同,因由两个唔同嘅师博炒,略差,但特别嘅系用酸姜、桥头炒,好怀旧,味道就普通成餐饭食完后并无某道𩠌有重味精嘅感觉,难得难得!亨利仔埋单:
去到,主人家亨利仔己好客气咁点咗几味佢推介嘅𩠌:
4)姜葱炒蟹:够镬气,油小,Ok!
5)炒龙萣球:肉质太松,七成熟
6)龙萣头骨皮煲:有冬瓜及,·好味
见隔离张枱果碟几靓,再加多味:
成餐饭食完后并无某道𩠌有重味精嘅感觉,难得难得!
亨利仔埋单:$3200(*¯︶¯*)
题外话/补充资料:
所有朋友到澳门食野,—定要睇餐牌,因有D黑店会有"唔同"嘅价钱牌,真系要小心呀!╮(╯▽╰)╭