2011-09-04
两年前去澳门已经想试下, 但几次经过都排好长的队, 所以都放弃了.今次再去澳门, 出奇地竟然只得三四个人, 所以便走埋去排, 但都要等上15分钟! 都仲要跟另外两个朋友分开坐! 咁我哋因为唔咪好饿, 只是想试下, 便打算两个人叫一个. 个阿姐便有点寸咁话, 一定要一人叫一个. 咁我哋就叫了一个$38的豪华碗仔翅, 同$55的花胶海参煲仔翅. 咁两碗嚟到, 我食$55那煲, 老公食$38那碗, 我想分啲比老公, 咪叫佢比只碗仔啰! 点知个阿姐好差态度咁话, 两碗一样味架, 只系一个有花胶海参一个无. 点呀? 想要个碗仔都唔得? 我咪话, 我要落醋落麻油, 我老公唔食, 所以咪要只碗仔. 个阿姐之后就黑晒口面好唔愿意咁攞了只碗仔比我哋! 后来我哋的朋友(佢哋坐另一枱)食完出来, 仲讲我哋知, 同佢哋枱有一对男女, 两个都叫了煲仔翅, 咁因为热, 佢哋想要个碗仔, 分出来叹凉食. 个阿姐又系同一番话, 两煲一样, 唔驶用碗仔分. 其实大家都已经各叫了一煲, 比只碗仔有几辛苦佢? 辛苦佢要洗多只碗? 真的百思不得其解.至于味道....真系有点失望啰! 以前见啲人系咁排队都要食, 以为好好味,
至于味道....真系有点失望啰! 以前见啲人系咁排队都要食, 以为好好味, 怎知都系不外如是. 我甚至怀疑佢有落味精. 翅, 海参同花胶本身都系无味既东西, 我就唔咪好见碗翅里有金华火腿之类的东西, 碗嘢咁浓味, 唔咪味精, 啲咪系响边度出嚟呢?
最后我终于明白点解现在只得三几个人排队, 原因就系味道普通但服务极差的关系啰! 可能过多两年我再去, 都唔知仲系唔系度添!