今日拣咗系Ritz-Carlton Cafe食晚餐,今晚嘅主题Surf n Turf衬晒由港珠澳大桥过去澳门,正正就系喺水上行车⋯呢一餐饭可以称得上搭埋车过澳门都值得食一餐饭,喺香港用咁嘅价钱我真系揾唔到咁样嘅质素同埋环境!头盘我试咗三文鱼他他,做得非常之好;三文鱼说里面夹杂左啲青瓜同埋酸忌廉,口感非常清新开胃,加上迷你炸薯格格俾咗一个爽脆嘅口感。主菜我就拣咗加拿大牛肋肉配波士顿龙虾,龙虾不过不失,只钳开咗一半好方便咁攞出黎食,虾身用蒜蓉牛油轻轻带出鲜味;加牛出名鲜嫩肉味重,呢两件牛肋肉煮得恰到好处,鲜嫩多汁松化唔油腻,配以黑椒汁又或者泰式辣汁非常好食!House Red亦系Dry同Body比较厚身嘅一个配搭,非常有能力并配咁Heavy嘅加拿大牛肋肉,至于Side嘅鸭肝就可以话系正常合格收货,个人认为如果剪得脆啲会吸引啲。甜品方面就系朱古力蛋糕,朱古力味香浓但系比较甜;反而自家制嘅云呢拿雪糕就真系食唔出云呢拿味道,呢个实在有改进嘅空间,因为最简单嘅连云呢拿子都见唔到,又真系讲唔过佢系Ritz-Carlton自己整嘅⋯
2019-07-07