2018-12-10
来到澳门庆生🥳,同埋想在住既酒店附近食饭,我就拣左喺Morpheus入面既呢间Voyages by Alain Ducasse。相比起Alain Ducasse 既fine dining,佢仲开左呢一间相对地light啲同casual啲,由酒店lobby一上到去,再由reception带入餐厅,感觉就去左一个有间好靓既屋既朋友度食饭咁🥰坐低左店员都好亲切咁介绍餐牌,佢话呢度既食物其中一个卖点系可以畀同枱既人大家share一齐食。都几好吖,因为一般西餐、fine dining 都唔系咁适合share😂 有一样野好值得赞既,就系店员可以好详细咁介绍所有前菜主菜,仲好清楚咁讲埋佢地既份量,从而建议/不建议我地order边样,的确好体贴。🤗结果,前菜我地拣左洋葱同香草牛油焗蜗牛🐌 – 洋葱汤🍲入面除左有洋葱之外,仲有浸淋左既面包🍞,而且佢既汤一食就食到好重既肉味,我男友话似系用牛骨去煮,所以除左有好鲜甜既洋葱味之外仲好浓郁,但又唔会好济。蜗牛🐌既香草牛油真系好香,而且蜗牛既肉质好嫩,完全索哂D香草同牛油同蒜香味! 其实之前我都在法国住过几年架,食蜗牛都食过十次八次,但无论自家制定出去餐厅,都食
结果,前菜我地拣左洋葱同香草牛油焗蜗牛🐌 – 洋葱汤🍲入面除左有洋葱之外,仲有浸淋左既面包🍞,而且佢既汤一食就食到好重既肉味,我男友话似系用牛骨去煮,所以除左有好鲜甜既洋葱味之外仲好浓郁,但又唔会好济。蜗牛🐌既香草牛油真系好香,而且蜗牛既肉质好嫩,完全索哂D香草同牛油同蒜香味! 其实之前我都在法国住过几年架,食蜗牛都食过十次八次,但无论自家制定出去餐厅,都食唔到D肉质咁嫩既蜗牛🥰🐌呢个真系好食,而且价钱好合理! 份量做前菜都好好,唔会话太多,留返多D空间一阵食主菜。
至于主菜,我地就拣左店员推介既烧焗法国鸡 🐥(半只),同埋香煎带子。另外加左薯蓉同菠菜做配菜。个烧鸡无论色香味都系满分咁出场! 佢放左系一个铜色的锅去上桌,入面垫左大量既香草,令到只鸡真系好香,好似仲系块田度跑紧!🐣🤣肉烧到刚好,有少少㶶,但当你一切落去的时候真系见到鸡肉好多肉汁,超juicy😍当你咬落去,更加食到鸡肉既香但又混左D香草味落去; 法国既鸡出名本身系脂肪比例少的,但佢既肉一D都唔鞋,真系估唔到佢点做到D肉咁嫩咁香! 店员仲话,如果人多既party可以叫一只会更好,因为唔会开左边令到鸡保存得更juicy呀🥰😍呢个主菜配薯蓉🥔又系一绝,D鸡汁捞落去同薯蓉一齐食好夹呀!!!😚其实个薯蓉本身已经好好食,因为佢真系好滑好绵,但食入口既时间又唔会食到奶同忌廉,只系feel到D薯仔好滑好香,所以证明D配角系唔会抢左主角既镜,但又帮忙主角突显到佢既优点,配合得好好!👍🏼👍🏼
另一个主菜香煎带子 – 虽然份量唔多,但其实配埋个鸡就刚好,因为鸡同配菜既份量已好多,但又唔想只食一样主菜咁闷,加呢个带子就好好啦! 每一粒带子既肉质又系好弹牙但好鲜甜,慢火煎香已好鲜味😋
由于庆生预先同餐厅订左个鲜果挞🍰🎂但佢地都好体贴咁再送多两客vanilla sorbet畀我地,而且个蛋糕都安排得好周到🤗呢个晚餐每一样野都好到位,加上好贴心的服务,真系冇野可以弹! 绝对recommend呢间餐厅👍🏼😍