2011-06-09
个日和家人在端午节去澳门玩下去食下葡菜, 睇了食评都冇决定去边间食, 刚好又来到葡韵, 如果之前冇睇食评我很定唔会同家人入去食, 因为门面都几旧, 加上当时都入黑, 里面人唔多! 但入到去感觉都几舒服好似70年代香港冰室感觉! 全程我负责去雪柜攞汽水啤酒, 好似自己屋企一样我地五大一细WALKIN成功, 坐底点菜, 可惜当时冇想食咖哩蟹, 就点了:葡国昋肠 - 偏咸, 可能当时我已经食左个包, 我阿妹讲和包一齐食就刚刚好柠檬汁煮蚬 - 真系一定要叫葡式烤乳猪 - 好香肉好嫩忌廉煮马介休 - 一上台就好香忌廉味, 落口唔咸, 好滑, 我阿妈平时都唔食马介休, 但佢今次都食烧猪手 - 好香肉好嫩但会比烤乳猪咸小小, 但喜欢食猪手多D鸭饭 - 普通冇咩特别最后我觉得要重点一提就系甜品, 就系芒果雾士 - 上台外观冇咩特别, 但一食落口个种香滑满足感觉在我口腔和我家人面上感觉到呀! 而我即刻在未食完之前影底张相饮品方面黑白啤 - 几特别葡色波罗汽水 - 唔太甜好香波罗我推介收费 : MOP1100
柠檬汁煮蚬 - 真系一定要叫
葡式烤乳猪 - 好香肉好嫩
鸭饭 - 普通冇咩特别
最后我觉得要重点一提就系甜品, 就系
饮品方面
黑白啤 - 几特别