2012-02-08 349 浏览
澳门有好多葡萄菜馆,上次去澳门未有机会试到,今匀就拣定几间心水,全部都无订枱,视乎时间同玩到去边区。最后,就决定去试吓晌大堂街嘅Restaurant Escada,位置就在邮政总局后面上梯级,少少隐蔽,但唔算难揾。今日系星期五,都几旺,由于无订位,要多等半粒钟,啱晒啦,因为晌360café食咗个好饱嘅High Tea Set,系估唔到咁饱,所以已经将食晚饭时间推晏啲,再等多阵都无妨,咪落番议事亭前地行吓啰。之前已晌openrice做咗少少功课,所以点菜时虽睇匀个餐牌,但查实心里有数,都无乜悬念。红酒杂饮 Sangria 0.5L/MOP78, 1L/MOP148澳门好多葡国餐厅都无免费开水供应,依间都无例外,所以索性先嚟半公升Sangria。我都系第一次饮依种葡式鸡尾酒,本身小弟同太太都唔系好酒之人,可以饮,但唔多,而半公升大概倒到5-6杯(以每杯为半杯份量计),所以今晚都叫饮大咗,但因为只酒系由红酒再加啲苹果、橙嘅果皮果肉,酒味少许浓,味道带甜,易入口,真系唔错唔错,值得一试,所以清晒半公升Sangria无难度。柠檬炒蚬 MOP95炒蚬堆满一大碟,份量颇大无呃秤,虽然蚬只唔算好大,但

0.5L Sangria 红酒杂饮
柠檬炒蚬 MOP95

炒蚬堆满一大碟,份量颇大无呃秤,虽然蚬只唔算好大,但感觉蚬肉肥厚、鲜甜无霉无烂,无乜死蚬,食落亦唔觉有沙
。以柠檬同炒,所以蚬肉带有一朕柠檬清爽鲜香
,我哋连汁都唔放过,以面包醺嚟食!
柠檬炒蚬 MOP95,正!
个汁好清新,以面包醺嚟食唔好嘥!
葡式焗鸭饭 MOP128

另一满意嘅菜式,上枱时个卖相平平无奇,饭面就只有两大块烟肉、两片葡式肉肠、蕃茜、黑橄榄而矣。但一滔起个鸭饭,真系禾秆冚珍珠,饭里面鸭肉多到不得了,啖啖都有鸭肉丝,而且个饭又焗得够香够干身,但又索咗啲鸭油香,确系意外咁好食
。唔好睇佢好似细细钵,查实份量可不少。
葡式焗鸭饭 MOP128,意外咁好食。
整晚食物好好味,环境亦都一流,餐厅设于一幢旧楼之中,楼高三层都系餐厅。内里装修古雅,一室洁白,怀旧吊灯,加上昏黄灯光,实在几有气氛。美酒,佳肴,浪漫情调,为今日行程画完整美句号
装修古雅,有气氛。
装修古雅,有气氛。
0.5L Sangria 红酒杂饮
柠檬炒蚬 MOP95,正!
葡式焗鸭饭 MOP128,意外咁好食。
  • 葡式焗鸭饭
  • 柠檬炒蚬