2018-06-10 255 浏览
独自爬起身回港,幸运地一出酒店就有的士喇,真好!竟然一对州民男女从后冲前打我尖,离晒谱架!谁知无上车㖞,司机表示赶时间交更唔顺路,所以唔车佢地啊。抵死呀,心都凉!系我既始终系我既,挣咩啫?最终载我去码头,而且司机叔叔仲要好鬼 nice 添㖞。到达码头见仲有时间,叹个早餐先上船。麦当奴系左近,梗系唔去啦,好采发现有间南北面店小厨啫。虽然系商场走廊舖,座位半开放式,台櫈够大张,密度不太高,都算坐得舒服。菜牌上面既小炒非常吸引,我劲有兴趣呢!不过食早餐乍㖞,算吧。好采码头有食肆医肚唔洗挨饿咯,食饱饱满足地上船返香港。五香牛腩面走葱,卖相竟然使我联想到沙嗲牛肉面呢!五香酱汁又浓又多,为淡淡汤底增味不少。大大旧松化牛腩,不干不硬不鞋,清纯五香汁渗透其中。爽弹生面挂上五香汁连腩肉,梗系好味啦,预料之外的满意。小笼包,不是灌汤小笼包,不过猪肉软绵滑滑,味浓多汁湿润,皮虽厚但咽韧,泛出面粉香。沾上酸醋畅快地一口一粒,开心舒服。

五香牛腩面走葱
小笼包
2013-11-10
$100 (早餐)
  • 小笼包
  • 五香牛腩面