2007-12-21
我们两个人12月16日晚到此餐厅食晚饭, 食完就真系成肚气, 简直系令澳门游留下坏印象.我地只有两个人, 想周围试周围食, 所以每间餐厅都唔会order太多野, 睇过各位介绍话葡国蟹煲同烧牛排好食, 就一心黎试, 唉... ...首先时间, 我坐下成20几分钟先上菜, 等到我地都训著.第二, 价钱贵, 根本佢d咁食物质素同价钱唔成正比例.我地叫左以下食物:1) 烧牛排价钱: MOP$9X质素: 好似街市买果旧普通牛肉再烧law, 一睇就知唔值$9x; 而且, 我真系第一次食咁难食的薯菜, 又林又唔热, 唉!!2) 葡国蟹煲价钱: MOP$130 ---> 唔系一煲, 系一斤(唔知系一公斤定一市斤喇)质素: 好似番茄菜汤煮蟹仔, 味道一般唔特别, 最紧要系份量小得可怜而且无肉食问题黎喇, 1)佢餐牌注明系MOP$130, 仲注明蟹约重1斤多少少, 点知CHECK BILL先发现此煲要$25X, 我地同佢讲, 问佢点解, 佢地就两男两女出黎围住我地, 就话蟹系2斤几, 我地再同佢讲, 我落单时已经问可唔可以要少D, 要半份都够, 佢地话唔得, 所以我只点两碟菜, 唔要多, 点知佢
首先时间, 我坐下成20几分钟先上菜, 等到我地都训著.
第二, 价钱贵, 根本佢d咁食物质素同价钱唔成正比例.
我地叫左以下食物:
1) 烧牛排
价钱: MOP$9X
2) 葡国蟹煲
问题黎喇, 1)佢餐牌注明系MOP$130, 仲注明蟹约重1斤多少少, 点知CHECK BILL先发现此煲要$25X, 我地同佢讲, 问佢点解, 佢地就两男两女出黎围住我地, 就话蟹系2斤几, 我地再同佢讲, 我落单时已经问可唔可以要少D, 要半份都够, 佢地话唔得, 所以我只点两碟菜, 唔要多, 点知佢同我个只蟹仔有两斤, 唔好玩喇, 只蟹盖先得约7 X 11CM大, 一只边有2斤呀, 我地咁讲, 其中一个男人就话计错, 应系1斤几, 之后就话收$15X. 2)另一方面又话系落单个女仔系PART TIME, 所以无讲明$130系1斤唔系一煲, 讲真, 呢个系你公司内部问题, 好心就唔好大声讲出黎喇. 3)再者, 我唔CHECK, 你就收多我$100, 你话系唔系黑店先.
两个人, 两个菜, 盛惠$270(牛$9X + 蟹$15X + 唔知咩$15)