2024-05-08
因为屋企人睇错资料,山长水远由氹仔嚟到食呢间老记粥面,嚟到发现系米芝莲推介餐厅,之后睇下食评有咩𩠌好食,发现大家推介嘅𩠌都好唔同,而个menu真系超多嘢食拣,唔知嗌咩食就随心叫啲钟意嘅𩠌试下:水蟹粥,可能系全澳门最好食嘅!粥底够绵,蟹肉唔削多膏,好鲜甜!我见好多当地嘅街坊都叫咗!鱿鱼炒面,有得拣湿炒定干炒,我哋拣咗干嘅,澳门啲鱿鱼真系好肥美,又大条又爽口弹牙,平时最惊啲硬嘅炒面有油益味,呢度完全唔觉,面身好爽脆,配埋个好惹味又适量嘅芡汁,真系冇得输👍🏻生啫黄鳝煲,一上枱滋滋声,见得到嘅镬气!黄鳝好鲜好香,如果大旧肉啲就仲开心~菜干猪肺汤,呢个真系怀旧味道,菜干猪肺味边个都抢唔到对方,猪肺好干净一啲腥味都冇,系饮得出嘅心机同诚意!杂荟炒河,系好足料嘅杂荟!有鲜鱿、猪杂、鸡肉~笼仔膏蟹蒸糯米饭,不得了地多膏,仲要唔系剩系只蟹好食,个饭底都超好食,个饭充满住碎嘅姜葱,啖啖都好惹味👍🏻👍🏻👍🏻终于都明点解啲食评个个都推介唔同嘅嘢食,因为求其嗌每一味𩠌都好好食🤤呢餐饭真系食得好开心,好有回忆嘅味道,系食得出嘅心机,侍应亦招呼得好好,见到街坊之间嘅交流都好有人情味,下次有机会嚟澳门都要再食!
杂荟炒河,系好足料嘅杂荟!有鲜鱿、猪杂、鸡肉~