2019-06-07 2182 浏览
嚟到澳门探朋友,就梗系要问下佢有乜嘢葡国菜好介绍啦,而佢就介绍咗呢一间佢由细细个已经食到而家嘅平民葡国菜。(我谂就应该好似我哋香港人食花园餐厅嘅感觉啦😂)我哋两个人就叫咗四样食物: 1) 薯仔菜汤 (5/5) 呢个汤本身冇咩期望,谂住应该好普通,因为都系想饮下例汤姐。点知呢个汤有啲似阿妈平时煲嘅西洋菜汤,再加上一啲薯仔,饮落都几好味,完全冇菜嘅苦味。2) 炸马介休球 (5/5) 完全唔油腻,而且外脆内软,十分推荐,食葡国菜又点少得马介休呢!3) 猪仔包 (4/5) 呢个猪仔包系要自己将啲烧猪柳摆入个包度,同出边食嘅有少少唔同,你亦可以唔需要夹住个包去食。记得叫店员俾返啲茄汁你捞埋洋葱同埋青瓜、蕃茄一齐食啊!4) 辣沙甸鱼沙律 (5/5)话就话辣,不过其实都唔系太辣,同枱朋友唔食得辣嘅都完全冇问题。食到咁上下觉得个沙律有啲干干地嘅时候,记得问佢攞返一罐葡萄牙牌嘅橄榄油啊!成件事即刻有风味左!

我哋两个人就叫咗四样食物:

1) 薯仔菜汤 (5/5)

2) 炸马介休球 (5/5)

3) 猪仔包 (4/5)

4) 辣沙甸鱼沙律 (5/5)