2015-10-15
当你用google map揾祥记面家,就会唔知点解导左你去佳记,ok fine照食可也!夜晚去无咩人,帮衬嘅都系本地街坊熟客,店舖装修系好传统嘅旧式云吞面铺,古式古乡,环境宁静,别有一番风味。虾子捞面($19),因为本人对虾子捞面无咩兴趣,只系浅尝,加辣椒油食会更加香。Btw老板见我地夹唔开啲面,主动埋嚟帮我地剪开啲面,劲nice!剩云吞($25),一碗有成9粒云吞,呢个价系香港应该食唔到。云吞大细啱啱好一啖一粒,虾肉猪肉比例刚刚好,食到原粒虾仁,口感不错!汤头都okay唔会好咸。辣椒醋(免费),呢只醋真系要旧式云吞面铺先有,酸酸辣辣,好开胃。总结,虽然系误打误撞咁撞左入去食,但无论食物质素、价钱都好吸引,纯本地人、零游客,都可算系澳门食过最地道嘅一餐。