2007-11-13
好景不常,过咗嚟澳门冇耐就病倒了。幸运嘅系只系小病一场,就当系「小病是福」。人病咗,胃口就梗系冇咁好了,所以谂住食得轻巧啲。据「伯有」提及,向新马路喷水池附近有一间面舖啲面都几好食,个舖头名好似话系叫「珠记」,见食晏时间成个半钟,就逐条巷仔慢慢揾,终于响「北京水饺」嘅隔离巷揾到,而舖头门口都围咗唔少人,证明呢间嘢几受当地人欢迎。 此店系家庭式经营,一家大细齐齐包饺子,虽然生活唔可以话富裕,但见一家人乐也融融,夫复何求。我叫咗一碗水饺面同埋一碟油菜走油;面质其实普通,冇乜特别深刻印象;水饺方面,可能口淡嘅关系,我食唔出系乜嘢,不过有一股好特别嘅肉嘅「鲜」味(据说除咗甜、酸、苦、咸四味之外仲有第五种叫「鲜」味),唔只响水饺入面食到呢种味,连油菜都沾有呢种味,另本来淡「谬谬」嘅油菜也变得多姿多采。 清淡之中可以食到肉嘅「鲜」味,十分满足。价钱亦相当经济实惠,虽然唔系太记得,不过可以肯定唔驶廿五蚊。以面嘅份量嚟讲,我认为比较适合下午茶。