2017-04-08
Cha Bei位于澳门银河1楼,占地几千呎,装潢极具少女心,就算唔帮衬,都可以影番几张相。门口呢个相信就系打卡热点咖啡厅设有超大型甜品柜,旁边一块大玻璃更加可以让客人欣赏到甜品师制作过程。近门外位置为「外卖区」,即使买左甜品、饮品嘅客人,都可以喺餐厅内用餐,环境都唔错呢!当然啦,要想坐喺里面就要点餐单嘅食物,并会收取服务费。餐厅空间感足,位置舒适。Cha Bei 嘅下午茶每日两点半后供应,分别有两个选择 - 纵情享受 $328、缤纷狂想曲 $528,定价为两人份。事前我睇过唔少食后感,都表示佢地嘅下午茶「得个样」,唔饱肚。但由于咖啡厅太靓,我都自行脑补过后,我都坚持要男朋友陪我去试下,我地拣左较便宜嘅一款。纵情享受 $328/两位有咸点四款、甜点八款,加上松饼、玛德莲,饮品,配合环境、服务、食物质素,我认为定价合理。店员首先送上欢迎茶,系热红枣茶,味道香浓,饮完有暖和感。餐饮方面,可选茗茶、热朱古力或咖啡。茗茶分绿茶、红茶、乌龙、白茶及花草茶,选择不少。皇后伯爵茶以壶上嘅伯爵茶,茶具非常精致,饮落香而不浓。热朱古力分三种浓度:35%白朱古力、66%黑朱古力、80%黑朱古力。Caraï
当然啦,要想坐喺里面就要点餐单嘅食物,并会收取服务费。
茗茶分绿茶、红茶、乌龙、白茶及花草茶,选择不少。
皇后伯爵茶
以壶上嘅伯爵茶,茶具非常精致,饮落香而不浓。
皇后伯爵茶
Caraïbe 黑朱古力 66%
朱古力味好香浓,带少少苦涩,可按喜好加入淡奶,更加幼滑。
纵情享受
咸点
甜品卖相精美,用料特别就称唔上,都系比较大路嘅材料,就连男朋友都觉得味道唔差。
甜点
甜点
烤玛德莲、英式干果松饼
香蕉热情果酱、杂莓酱
个人认为价钱合理,配合环境,加上店员服务亲切、有礼,都好值得一试