2019-08-15 3022 浏览
黎澳门一大目的系食葡国菜,原本计划食呢一间葡式餐厅,但未开又已经想食嘢。行行下竟然发现咗open rice排行第一嘅葡国餐厅,所以就抛低原定计划,食呢间。结果... 喜出望外! 叫咗葡式烩海鲜饭,望落去已经好足料,有大虾、青口、虾、鱿鱼、马介休。每口都食到海鲜,$108都物超所值。用来烩饭嘅汁系蕃茄汁,材料有蕃茄、青椒、洋葱、火腿粒,同埋芫茜。蕃茄汁酸酸地,好开胃,配以好淡芫茜味为更特别。饭好入味,可能因为汁好多,有d多到似汤。另外仲叫咗葡国菜数一数二嘅马介休。餐厅对于马介休都有不同煮法,例如焗、炸等等等。今次比墙上芝士焗马介休酥皮嘅图所吸引就叫咗。「芝士」、「酥皮」都多么好听、吸引嘅名词呀。一客$98,有两件,本身觉得少。佢一黎到,我就发觉错了。两球大大的。一切开就有少许拉丝效果,印象分大增。酥皮就好似个碗仔,上面有层马介休,马介休之上兜住薯球,最上系一层薄薄嘅芝士。材料好丰富,每层都好夹,调味刚刚好,口感又有薯球嘅绵绵,又有酥皮嘅香脆。酥皮食落唔会成口油,有几层够松化,大推。对于我黎讲(第一次食马介休),马介休相对下一般。马介休分量唔多,要单独食个层先可以食得清楚d。马介休鱼嘅分量

葡式海鲜烩饭
另外仲叫咗葡国菜数一数二嘅马介休。餐厅对于马介休都有不同煮法,例如焗、炸等等等。今次比墙上芝士焗马介休酥皮嘅图所吸引就叫咗。「芝士」、「酥皮」都多么好听、吸引嘅名词呀。一客$98,有两件,本身觉得少。佢一黎到,我就发觉错了。两球大大的。一切开就有少许拉丝效果,印象分大增。酥皮就好似个碗仔,上面有层马介休,马介休之上兜住薯球,最上系一层薄薄嘅芝士。材料好丰富,每层都好夹,调味刚刚好,口感又有薯球嘅绵绵,又有酥皮嘅香脆。酥皮食落唔会成口油,有几层够松化,大推。对于我黎讲(第一次食马介休),马介休相对下一般。马介休分量唔多,要单独食个层先可以食得清楚d。马介休鱼嘅分量应该唔多,因为唔太食到鱼嘅口感。薯球系世界级,材料多多,有洋葱、粒状马介休。成个挞食到好饱,大满足!
芝士薯茸焗马介休酥皮

环境系小店feel,有上下两层。不幸地,隔离枱坐住一家大细,小朋友不停发出刺耳欲聋嘅尖叫声,令享受美食嘅经历打折扣。其他食客都对呢枱投以目光,但店员对此亦冇加以劝阻,因此减服务分。另外,店面侍应不足,叫落单叫咗好多次先有人黎,扣分位。不过,佢地都会主动帮你添水,所以服务分整体不过不失。