2007-02-09 27 浏览
我相信好多人,尤其系女士们,一定知道,甚至试过「扫街」。我地一众男士都唔明点解啲女士人仔细细,扫起街上嚟可以系咁恐怖。上星期五有朋自香港过嚟玩,咁我当然要尽半个地主之谊,同佢\地一齐响「官也街」食葡国餐\。友人嘅细妹可谓一个「澳门通」,对好多地道美食瞭如指掌,今次呢间餐\厅都系佢\嘅提议。据佢\嘅观察所得,呢间餐\厅有好多葡国人帮衬,所以应该有啲保证。佢\地系客,又有识食之人,咁就由佢\地点菜。佢\地话三个人一齐食饭,可以试多几款菜色。<br /><br /> <br />详细嘅菜色名称不用考究,我地叫咗炆羊肉、葡式煮蚬和一碟普通嘅菜。羊肉好膻,啱晒嗜羊嘅我,而且炆得好腍,肉亦炆至离骨。我地仲叫咗一客面包,蘸上充满羊肉膻味嘅茨汁,非常可口。煮蚬其实系不俗的,蚬肉弹牙爽嫩,好快就只剩下蚬壳。可惜,同羊肉、菜一样,𩠌上台时食物只系温热,唔似得中国菜一样热辣辣嘅。后来经考证之后发现原来葡国人唔习惯食物好热嘅时候就食,所以微温嘅𩠌菜至系正宗。<br /><br /> <br />虽然只系三味菜咁
<br />
虽然只系三味菜咁多,但系每样都份量十足,我花费不少胃寄容纳才可以食晒所有嘢,佢\地仲可以「扫街」。到结账时,友人嘅细妹已经率先埋咗单,截都截唔住。冇计啦,唯有之后嘅甜品同酒吧饮嘢我嘅!<br />