2023-07-04 755 浏览
疫后澳门非常热闹,盛放荷塘令人赏心悦目。永利大门转左就见倒川江月了,由于只做晚餐所以比较难book 位,预早WhatsApp send menu ,其实只有两个餐,价钱不同主要有几款用上名贵嘅食材,我地就拣咗平啲嘅set ,每位2888葡币加10%入门确认订台,之后职员会帮你保管行李, 会问点称呼,态度服务认真高质,相比香港米芝莲更胜一筹。入内大概十张圆台,六人台嘅大细其实只会坐两个人,因为要预留空间职员介绍菜式。餐前茶喺bar 位品尝,用上高山水,特别嘅炭冲泡嘅普洱花我未饮过,连听都未听过,职员广东话几好,笑容都好好👍前菜三款,系自己拣,太多,事隔两个星期我都唔系好记得,一款系棕榈树,有一款系笋。和牛酥口感非常松脆,好岀色😍Menu 系用奏折型式展示,好有气派👑。餐前小食共八款,四层塔模样上菜,好有心思,有夫妻肺片,淮山…当中虫草花系炸过好香口,冰菜亦好开胃🤤。酸辣汤辣椒油系后加,我唔太食得辣,所以staff会减辣避风塘蟹蟹系用上日本🇯🇵蟹,我觉得避风塘做法虽然惹味,但浪费咗新鲜嘅食材。黑松露咸蛋糍粑新派川菜用上名贵嘅食材。扇贝珍宝扇贝用酥皮围边,打开见唔倒原粒大扇贝,原来做了扇贝面
疫后澳门非常热闹,盛放荷塘令人赏心悦目。

和牛酥
口感非常松脆,好岀色😍

Menu 系用奏折型式展示,好有气派👑。
酸辣汤
辣椒油系后加,我唔太食得辣,所以staff会减辣

避风塘蟹
黑松露咸蛋糍粑

新派川菜用上名贵嘅食材。
扇贝
珍宝扇贝用酥皮围边,打开见唔倒原粒大扇贝,原来做了扇贝面条,真系别岀心材😊,不过配上椒我就觉得唔太夹

野菌鸭肝冻
由于一共有廿四味菜,嚟到呢道已经好饱好heavy , 纵然中途有提供茶消滞。

麻婆豆腐
每一道菜都好精致,用雀巢为概念嘅麻婆豆腐好美观,不过太浓味。
担担面
面由壶原条拉岀令人意想不到。

甜酸苦辣
一粒软糖,4种感受

整体系一个好好嘅体验,打破传统川菜感觉,耳目一新💗,虽然服务好,但主要用普通话介绍部分我听得唔系好明😅😅

2023-06-25