2023-12-06 140 浏览
#澳门 🇲🇴近期人气嘅嘢食好多都系街坊美食嘅菜式🙌🏻,例如咖喱鸡米🥘、牛尾汤🐮等等,嚟返澳门本地嘅冰室食🥢,一定有最正宗嘅味道🏛️。今次我哋嚟咗呢一间冰室,装修现代风🛋️,店员亦都亲切有礼💕,体验几好。🥘咖喱鱼蛋鸡米($48)呢个真系意想不到咁好食😍!咖喱嘅味道非常香浓🤤,而且米粉口感够滑,仲要吸收晒浓郁嘅咖喱味🍛,配埋够晒刺激过瘾嘅秘制辣酱🌶️,好正。系我哋食过最钟意嘅咖喱鸡米🐥。鸡肉都好嫩滑,鱼蛋☄️大粒弹牙。🇷🇺俄罗斯番茄牛尾汤通粉($58)俄罗斯罗宋汤🍅牛骨味浓郁🐮、蔬菜味甜香🥗,有薯仔粒🥔、洋葱粒🧅、萝卜粒🥕、蕃茄粒🥫,仲有忌廉同埋牛尾油脂🐄嘅香味,超级丰富😆,配埋通粉食好满足。牛尾肉质🥩几好,而且全部大大块。🦪酥炸蚝仔($28)炸粉嘅厚薄度啱啱好😍,够薄、酥、脆🤤。而且蚝仔大大粒,而且好鲜嫩🌊,炸嘅火候啱啱好🔥,亦都唔会有腥味,点埋辣粉够香口惹味🌶️,而点沙律酱又够浓郁🥗。🌈椰香三色冰($30)椰浆味道🌴够香浓,味道唔错。里面嘅QQ有咬口🫦,而且唔会太过硬,质地几好🍹。🍋柠檬冬瓜冰茶($28)柠檬嘅酸味😝好夹冬瓜茶🥤,酸酸甜甜嘅感觉好开胃,亦都清新🎐。古早冬瓜茶味甜甜地🍬,好夹啲嘢食

🥘咖喱鱼蛋鸡米($48)

🇷🇺俄罗斯番茄牛尾汤通粉($58)

🦪酥炸蚝仔($28)

🌈椰香三色冰($30)

🍋柠檬冬瓜冰茶($28)
柠檬嘅酸味😝好夹冬瓜茶🥤,酸酸甜甜嘅感觉好开胃,亦都清新🎐。古早冬瓜茶味甜甜地🍬,好夹啲嘢食。

#太阳冰室
📍澳门罗马街110号东南亚商业中心AK座地下