2008-10-04 33 浏览
9月29日同班friend去澳门,因为已经几年冇去,以为试吓澳门特式野。因为坐金光星航所以系氹仔上岸,午餐咁就顺理成章也在此。见有水蟹粥又话出名,于是一行四人就入去食。点左水蟹粥、豉汁炒花甲、半条鳝、炒青菜。水蟹粥淡淡地,入口唔系好鲜,炒花甲可以不过壳多肉少,豉汁蒸鳝D鳝好粗,不过唔算入味。炒青菜冇难道唔讲,食完唔算饱俾伍佰元港币个friend埋单,点知出门口见个friend手上几个硬币,我未开口个frined已经同我讲埋单伍佰几,当场成班O晒嘴。唔系马咁都伍佰几,早知听个friend讲食猪排饱好过,真系估唔到澳门食野贵过香港,即刻成班friend由横琴过珠海食晚饭。我同班friend讲以后去澳门唔驶再预我,食左一次水鱼粥够了。