2010-10-19
知道有$148点心歺.可选6种点心,种类可在网上或永利轩门口张贴,种类都ok,扌氐!所以一试,但结果...由于近2时的关系,所以虽没订位也只等了约15分钟执枱便有位.环境:地方比想像中细,唔算迫,但唔算濶,有d嘈,过张登凳都几好坐.侍应比了歺牌然后问饮乜荼.歺牌无写,所以问有乜嘢荼同$嗡了一堆荼.总之$由10蚊位,60蚊同80蚊壶.我们选了60蚊壶的"明前龙#"心想2人只是多付40大元,d荼叶应upgarded咗,靓好多,点知...D荼到,有2个壶,其中一个是空的,方便D荼泡好后倒入,避免荼叶浸住而变苦,好似几好,几讲究.点知D荼第一转有少少香味,没有荼味,正常丫.再冲第二转,仍然冇乜味,打开荼壶,荼叶少得可怜,于事告诉侍应,她给我加了荼叶,但好明显,不是同一质素的荼叶,D"荼叶好碎,心想一定D荼会苦.Bingo!中了,亦即是中计了.我不要求公平,但要求合理.我对荼没有研究,在家附近买$28両的龙#已纟巠很好渴这$60连加一$66的荼(既时而像滚水,时而冇香味的苦荼)差差差('后来我在新葡京粥面饮$5的龙#,好很多.)我们叫了鬼马牛肠,烧鸡酥,无骨鸭,带子蛟,烧卖,竽头糕肠粉上枱时
我们叫了鬼马牛肠,烧鸡酥,无骨鸭,带子蛟,烧卖,竽头糕
肠粉上枱时微暖,皮有D硬,并不滑,似翻叮.油窄鬼有D油,完全琳,唔脆,牛肉冇乜味,好少
烧鸡酉禾是最好吃的食物.合桃几脆,饣料似义烧,口吾似鸡,不过味道不错,酥皮亦松化,唔算油
无骨鸭k唔算好食,亦唔算难食,不过如果可以拣,我唔拣呢样,D子姜好食,但得3小粒,菠箩罐头货冇特别,反而D鸭冇鸭味,但质感似牛肉
带子蛟:外形几靓,似酒店质素,味道几好(带子只是面层一少片,内里是虾)
烧卖:另一失败之作.味道各样都ok,但D烧卖皮枧水味好劲,好难顶
竽头糕k不过由于是用xo酱炒,多了几条它瑶柱之外亦多了一滩油
总抹来说,香港的美x绝对高水准,又何必咁远食D咁嘅嘢.庆幸$229找数,见识,见识
值得一孓赞是点心逐一,两样上,可以慢慢食,唔帕滩冻