2023-10-29 1037 浏览
身为澳门人嘅我返到澳门, 当然要食返啲思乡菜式。 见时间赶赶地, 都系食个快靓正嘅金利面食(氹仔店), 点知撞正中午,人龙舖嘅金利真系唔讲得少, 好彩我一个人自私食一入去就有位, 外面一大班人嘅就真系企咗喺度🤭 简陋嘅店面一如既往, 但系呢间金利系sell内涵, 大家千祈唔好睇表面。 双汁鸡鱼蛋米多葱小辣双汁系澳门人嘅叫法, 指咖哩汁加牛腩汁 。 咖哩鸡系金利招牌菜, 唔点就等于冇嚟过金利, 鱼蛋系我个人喜爱, 另外墨鱼丸也不错。 不过唔知系咪中午人多, 个米粉份量好少, 有啲唔够饱。 味道当然一如既往的好, 排队都系值得嘅👍 最后有个小插曲, 比钱埋单嘅时候,我梗系攞个mpay出嚟啦, 数码支付又方便又唔使掂到啲钱, 冇估到几年嚟一啲都冇进步!! 仲仍然只收现金, 建议店家真系要与时并进!

双汁鸡鱼蛋米多葱小辣