2023-02-11
疫情后旅行第一站-澳门。三日两夜嘅旅程当然食咗唔少嘅地道美食啦。但当中最令我惊喜及难忘嘅系Mr Beer❣️ 话说,本来谂住同朋友揾个地方饮嘢歇脚,就路过一间叫做Mr.Beer嘅酒吧。店内酒吧格局,地方不算大但舒适,朋友三人分别order左两支手工啤(红桑子及水蜜桃啤酒,酒嘅度数不高,易入口冇药水味,下次会再encore❣️😋)仲有一支汽水。坐咗阵,眼见到店内有好多外卖嘅order, 而且香气扑鼻,于是就攞个餐牌嚟睇吓,原来除咗有手工啤,仲有小食及主食,心谂有咁多人order味道应该唔错吧😝,所以就叫咗个酸菜鱼同埋咸猪手。一试味道果然冇令人失望🤩秒清食物❣️酸菜鱼:调味主要以鲜柠檬、酸菜及新鲜花椒调配,一试就知唔系用「化学调味料」烹调已成,主角鱼片大小厚度适中,而且肉质幼嫩香滑无骨👍🏻朋友仲建议order三碗白饭加汤做泡饭一绝🤩就连平日唔食辣嘢嘅朋友,佢都一边抹鼻涕一边不停食,就知呢碟酸菜鱼有几咁吸引啦! (其实我哋已经叫咗个小辣㗎啦)😝咸猪手:卖相吸引,仲配上两个酱料(泰式辣医& 芥辣酱)猪手皮脆肉滑多汁,配菜薯角都皮脆内软,再配上酱汁好味到停唔到口❤🤩🤩眼见餐牌上仲有好多想试嘅美食,留待
眼见餐牌上仲有好多想试嘅美食,留待下次一定会再来😋❣️ Mr Beer系我嚟澳门觅食嘅惊喜,估不到一间唔起眼嘅酒吧,既有有质素嘅手工啤,更有高质素嘅美食,而且价廉物美,超赞👍🏻😊