2010-01-05
1月1日搭朝早10点35分船, 落船过关多人到颠咗 有好几百人等候入境, 但香港居民柜台, 又得几个, 所以迫到飞起, 过咗关都成12点几, 正是午餐时间, 第一时间, 当然系去大获好评, 肥滔同蔡SAN 都劲赞既梓记牛什朝拜. 出闸搭3号巴士, 系议事厅附近落, 行过去5分钟左右. 可能系1月1日既关系, 楼下几层既鱼档, 菜档同肉档, 全部都无开门, 当时都担心紧今日有无开, 好彩搭到4楼, 见到人头涌涌, 地方唔系好大, 转个圈就见到我地想揾既梓记牛什 ~~ 因为想留肚食其他嘢, 所以4个人, 叫咗2样试试味道 :全餐面 $ 22 : 即系大什面,(猪红, 牛肚, 牛根, 生菜, 凤爪...每样一旧)咩都有啲, 但味道, 我就觉得麻麻, 每样都好淋, 但无特出边样好食, 你问我, 最好食系咩 ???? SORRY, 我答唔出, 但唔系难食, 只系一碗车仔面啰净牛什 $25 : 好似贵咗啲㖞, $25得一小碟, 食落唔差, 味道较清, 食得出系新鲜, 但又唔系话好正果啲, 我自己认为, OK LA, 但不致于话吹得咁劲啰. 全部都算淋, 但唔系好入味, 肠最好食甘香, 脆骨有咬口
因为想留肚食其他嘢, 所以4个人, 叫咗2样试试味道 :
净牛什 $25 : 好似贵咗啲㖞, $25得一小碟, 食落唔差, 味道较清, 食得出系新鲜, 但又唔系话好正果啲, 我自己认为, OK LA, 但不致于话吹得咁劲啰. 全部都算淋, 但唔系好入味, 肠最好食甘香, 脆骨有咬口, 肺都算松化, 但肚就少少奀.
食后感 : OK LA, 味道一般, 但价钱偏高. (总之叫牛什面, 因为$13, 料都唔算少, 蠢咗 )