2017-02-05
去澳门食鱼翅,最主要我系钟意佢个汤,杰身得好紧要,又浓味,又香,鱼翅反而唔系我主菜~其实系有想过去另一间出名瓦煲鱼翅嘅,但系……可惜去到已经无晒,得返碗仔翅或者稀汤底嘅翅,所以最后都去返谭家,但系今次就去另一间~~呢间近大马路,系罐头博物馆附近~~价钱好大众化,几十蚊,唔系好贵~~另外重可以买急冻咗嘅返香港或者内地,唔错。有好多款可以拣,有鱼翅、鲍鱼、卤水、花胶……返到去都可以品尝到香浓美味石窝中鲍翅 - 经过上次经验,知道石窝中饱翅系比较杰身同浓味,所以我当然唔需要考虑就点呢个,同上次一样,我觉我好够味,呢个如果唔太钟意浓味嘅人会觉得好咸,咁你可以试吓花胶海参中饱翅,呢个会比呢个淡口今次我地唔再一人一碗饭,我地决定share一碗就算,因为我地重要去食其他嘢,唔好食太饱,但系唔食饭又会太咸蹄根中鲍翅 - 蹄根者系猪脚根,其实应该会系可以炖到好淋,但系呢个系硬的……所以我呢啲无牙咬嘅人唔会食,大少都觉得好硬,同埋个汤佢觉得都系淡口少少,系我𠮶个咁咸
其实系有想过去另一间出名瓦煲鱼翅嘅,但系……可惜去到已经无晒,得返碗仔翅或者稀汤底嘅翅,所以最后都去返谭家,但系今次就去另一间~~ 呢间近大马路,系罐头博物馆附近~~ 价钱好大众化,几十蚊,唔系好贵~~ 另外重可以买急冻咗嘅返香港或者内地,唔错。有好多款可以拣,有鱼翅、鲍鱼、卤水、花胶……返到去都可以品尝到香浓美味 石窝中鲍翅 - 经过上次经验,知道石窝中饱翅系比较杰身同浓味,所以我当然唔需要考虑就点呢个,同上次一样,我觉我好够味,呢个如果唔太钟意浓味嘅人会觉得好咸,咁你可以试吓花胶海参中饱翅,呢个会比呢个淡口
今次我地唔再一人一碗饭,我地决定share一碗就算,因为我地重要去食其他嘢,唔好食太饱,但系唔食饭又会太咸 蹄根中鲍翅 - 蹄根者系猪脚根,其实应该会系可以炖到好淋,但系呢个系硬的……所以我呢啲无牙咬嘅人唔会食,大少都觉得好硬,同埋个汤佢觉得都系淡口少少,系我𠮶个咁咸