无心插柳去澳门一天游,无心插柳走左入呢度食晚饭然后出出面搭 shuttle 去码头搭船返香港。呢度系走包罗万有路线,中西日意葡亚洲食品全部都有代表晌度。当然无可能试晒所有食物,以下系综合食过同现场观察所得。沙律: Cesar salad 较为多沙律汁, 葡式八爪鱼沙律唔错,烟三文鱼一般货色,其余 Parma ham, salami 无试过,外观正常海鲜:食过虾,青口同蟹脚,前两者正常,蟹脚唔系咁新鲜,肉比较实。鱼生寿司:只得三文鱼八爪鱼吞拿鱼𫠒红鱼,寿司系一般反卷之类,所以完全无试过西式:煎比目鱼正常,炆牛脷几好,烧牛肉同肋骨一般,其余无试到意式:有即煮意粉,薄饼, cheese platter,见无乜特别无试到亚洲:印度咖喱几好,串烧牛肉较靭,泰式烧鸡腿麻麻地,同场仲有冬荫功,呢个无试到中式:有点心,即煮粉面,粥粉面饭齐晒,只试过蒸鱼较老,炒芥兰同炖汤正常,另外仲有烧味,不过真系食唔到咁多葡式:炆牛肚同葡式八爪鱼几好,烩海鲜正常,海鲜焗蟹盖一般甜品:大部份看样子唔多掂或十分普通, carrot cake 同朱古力卷蛋好似好干唔敢试,试食拿玻伦同 bread pudding正常,尤其前

葡式:炆牛肚同葡式八爪鱼几好,烩海鲜正常,海鲜焗蟹盖一般

甜品:大部份看样子唔多掂或十分普通, carrot cake 同朱古力卷蛋好似好干唔敢试,试食拿玻伦同 bread pudding正常,尤其前者酥皮松脆,不过鲜果蛋糕先至系极品,佢两层蛋糕薄到无朋友,面同中间系好厚嘅 cream,真系想请教吓点样可以切成咁。

讲到最后,佢系值一个ok,我咁嘅情况入去食我觉得ok,可能因为我比较钟意热食,咁佢晌呢方面表现相对较好,所以,无乜期望就唔会失望,某程度上系真嘅。