2012-08-21
作为是次「懒懒hea游澳门」之旅嘅最后行程,最后一站就系嚟嘉路米耶圆形地,咩地方?咪即系有小缅甸之称嘅三盏灯啰,因为附近缅甸华侨多,实际应该四盏灯先啱,三细一大嘅波灯嚟架。其实过嚟三盏灯行,都系搭单,主要都系晌上船前食多餐先返香港,目的地就系「雅香粉面咖啡」,点知嚟到刚闩门,就去佢隔离无几远嘅姊妹店「雅馨缅甸餐厅」,不过有心帮衬都宜早,店家收7:30pm。(题外话,佢哋仲有一间分店晌妈阁𠮶边,叫「雅香咖啡甸餐厅」,好似将两间店个名夹埋咁。)内里环境比较「屈质」,但因为时间尚早,人客唔算多,顺利揾到位之余,亦唔算太过逼狭。由于早已谂定食乜,睇睇餐牌都只系想望望仲会唔会有咩特别嘢食。紫米香豆浆 MOP10刚啱睇到一版「特别推介」,紫米香豆浆、香滑鲜豆浆、营区乌豆浆、白果腐竹意米水,支支10蚊,就叫咗一支紫米香豆浆。色泽深紫色,紫米味颇浓,可惜盖过豆香,而且可能太真材实料喇,质感过杰,口感比较糊口,唔系太钟意。鱼汤粉MOP19系缅甸常见嘅一种粉面,我就正正坐晒拍墙位,睇住墙上剪报嘅介绍:将塘虱鱼烚汤折肉,混合香茅、黑椒粉、咖喱粉、粘米粉,由于后四种材料甚燥,加上蕉树心这种寒凉物作中和,务求汤
系缅甸常见嘅一种粉面,我就正正坐晒拍墙位,睇住墙上剪报嘅介绍:将塘虱鱼烚汤折肉,混合香茅、黑椒粉、咖喱粉、粘米粉,由于后四种材料甚燥,加上蕉树心这种寒凉物作中和,务求汤底不燥不寒啱啱好。燥定寒就好难即刻知,不过个汤底味道几特别,老实讲,又唔系话好好食,但亦唔系难入口,系觉得比较油,而汤里透明一条条应该就系蕉树心,无乜味咬落爽爽咁。面头仲放有两块马豆饼,好似送粥嘅薄脆咁,都OK嘅,一试无妨。
除咗捞面,仲有个系放汤嘅椰汁鸡面(MOP19),当然系捞面正啦,多数人都系为个汁嚟食依个面啫。面条以油面为基本,无咗爽口弹牙,换嚟有咬口感;咖喱咁色嘅汤汁,以黄姜粉、缅甸咖喱粉为主,加上椰汁,带有浓郁椰香,稠身而不糊,香滑得嚟好挂面。虽然只系卖廿蚊碗,鸡件份量无将货就价,确系抵食!