2017-06-12 2535 浏览
一直好想写篇澳门食评,想了很久最后决定写坤记爸爸妈妈都是澳门人,每年农历新年都会举家回澳过年,由于澳门家就在雀仔园,所以每年都会到坤记食饭,已经忘记了食了多少年,直至大个了开始工作,新年放假回澳坤记已经休市,再加上爸爸又离开了,呢几年都没有去了。上次回澳,忽然好想回味一下,再次光顾,地方依旧,坐在门口的依然是那位不会老的叔叔,家庭式经营,简单嘅枱椅,变化不大还记得细个时去坤记,最期待嘅就系朱仔包,细细个嘅朱仔包,烘热了,外面脆卜卜,入面软棉棉,响香港真系食唔到白烚马介休 ($130)一般人食马介休都会食炸马介休球,薯仔制成蓉加八马介休再炸,无可否认的确好吃,但系就食唔到马介休嘅原味,我屋企人就喜欢食这个白烚马介休,马介休属于咸鱼的一种,由鳕鱼经盐腌制而成呢道嘅白烚马介休肉质咸香,唔怕干身,有些微嫩口的感觉,加些橄榄油,十分美味。讲起橄榄油,呢到嘅橄榄油都要介绍下,一般都系用玻璃樽,呢到嘅系用铁罐,好以细个时嘅花生油罐咁,食白烚马介休我一定会加,食落特别滑,白烚菜时都可以加,更美味煏牛尾 ($75)除咗牛尾外,仲有椰菜同薯仔,一上枱,好吸引,好多汁,所有材料都好入味,牛尾仲好谂,轻轻一切
一直好想写篇澳门食评,想了很久最后决定写坤记

朱仔包

白烚马介休 ($130)

白烚马介休

橄榄油

煏牛尾 ($75)
除咗牛尾外,仲有椰菜同薯仔,一上枱,好吸引,好多汁,所有材料都好入味,牛尾仲好谂,轻轻一切就离骨,汁又多,朱仔包点晒仲有好多,最后叫咗个白饭
煏牛尾

烧沙甸鱼($69)
沙甸鱼系我另一个最爱,鱼嘅外皮香脆唔干身,咸度适中香气四溢,鱼肉鲜嫩香甜,满口油香,最重要系够晒大条肥美,啖啖肉食极都仲有嘅感觉好开心

烧沙甸鱼
朱仔包