2017-07-25 5764 浏览
相信大家都好熟新马路,呢条街有好多餐厅,呢间福龙葡国餐系新马路最耐历史嘅葡国餐厅,亦系《米芝莲指南》香港 澳门 2017「推介」餐厅 。首先试咗葡式炒蚬$95,系我最爱嘅葡国菜式之一,主要用白酒同柠檬汁炒,呢个仲加入少少辣椒、蒜头、芫茜去炒,更带出蚬嘅鲜甜。呢款炒蚬柠檬汁比例较少,推介唔太钟意好劲柠檬汁嘅人黎食,仲有一定要叫碗白饭黎捞蚬汁呀!! P.S. 张枱嘅葡式磁砖好靓葡国鸡$93: 上菜时有少少吓亲,因为好大煲!鸡件加有番茄、炸过嘅薯仔、洋葱、西芹、橄榄各少量,鸡肉煎金黄后再煮,但食落就无乜鸡味,个葡汁嘅椰汁落多左(第一张图中间好多椰汁)食落似椰汁鸡多d~汁仲多过料~餐厅有做facebook 同埋wechat 推广,只要把食物照片及餐厅推广照片upload, 就可以获得甜品一份, 侍应送黎食物后,我即刻影野食相跟手upload埋张相,侍应睇完我真系upload 左后,上完晒主菜后佢就送上甜品~木糠布甸ARARAR。

葡国鸡$93:
上菜时有少少吓亲,因为好大煲!

2017-07-22